Porodica iz Novog Sada se zadužila da bi dobila subvenciju za kupovinu stana, a odgovora države još nema

Porodica iz Novog Sada se zadužila da bi dobila subvenciju za kupovinu stana, a odgovora države još nema

Novosađanka Tanja Sekulić obratila se našoj redakciji da bi objavila svoju priču pošto, kako kaže, više definitivno ne vidi pozitivan kraj njenog pokušaja da iskoristi pravo na subvenciju države za kupovinu novog stana.

Ova žena i majka dva mala deteta ističe da je svu traženu dokumentaciju predala pre tri meseca, tačnije 22. avgusta, Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu u Novom Sadu kako bi ostvarila prava na novčana sredstva za učešće u kupovini stana po osnovu rođenja deteta putem stambenog kredita

Tri meseca se vrtimo u krug, komisija trazi da se upiše predbeležba objekta u izgradnji što bi trebalo da ide po automatizmu, ali ne ide. Investitor nas je čekao tri meseca i juče nam je dao rok od 7 dana da zaključimo kupoprodajni ugovor. To nije sve, pre nego što smo se upustili u celu priču suprug i ja otišli smo u Gradsku upravu za socijalnu i dečiju zaštitu u Novom Sadu kako bi se raspitali o tome kako sve funkcioniše i šta tačno da radimo. Dobili smo fasciklu sa spiskom potrebne dokumentacije i gotove izjave, samo da ih potpišemo. Od službenog lica dobili smo informaciju da mi treba da uplatimo učešće pa nam država refundira taj novac. Na šta smo se mi iznenadili, ali to tako i prihvatili i na osnovu te informacije pozajmili novac od rodbine i prijatelja i naravno uplatili učešće. Pre oko mesec dana dobili smo informaciju iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da nam država ne refundira taj novac već da nakon što nam uplate moramo da ga iskoristimo namenski tj. platimo prodavcu odnosno investitoru i predamo im dokaz o uplati. S obzirom da smo novac pozajmili to nije moguće jer isti moramo da vratimo – jada se ova Novosađanka.

Ona pojašnjava da Komisija traži jedan papir "koji mi nikako ne mozemo da dobijemo".

Traži se upis predbeležbe objekta u izgradnji što bi trebalo da ide po automatizmu. Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove bi trebalo da preko e-Šaltera prosledi zahtev za upis predbeležbe i svu dokumentaciju (Građevinsku dozvolu, Potvrda o prijavi radova i Potvrda o pravosnažnosti). U Urbanizmu u Novom Sadu tvrde da nemaju pristup e-Šalteru, a u Republičkom geodetskom zavodu, služba za katastar nepokretnosti kažu da je jedini vid komunikacije preko e-Šaltera – navodi Sekulić u kakvom se vrzinom kolu nalaze i ponavlja:

– To sve već traje tri meseca a mi imamo rok do utorka. Obratila sam se i zaštitniku građana i vrši se ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove Novog Sada. Obratila sam se i putem maila Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Kabinetu predsednice Vlade Ane Brnabić, Vladi Republike Srbije, ali bezuspešno. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zovem svakodnevno i uporno ponavljaju da se na mom predmetu radi svakodnevno.

Roditelji sa dva mala deteta, jedno od 3 godine i beba od 10 meseci, ostaće u dugu od oko 3.500 eura jer, kako upozoravaju, "državne intitucije ne rade svoj posao, a komisija traži nešto što mi ne možemo da dobijemo".

Agenciju za nekretnine smo platili 2.000 eura, investitor u slučaju prekida predugovora zadržava oko 1.400 eura, platili smo 100 eura procenitelja, dva puta javnog beležnika, takse... plus sav stres koji proživljavamo za sav ovaj period i ostajemo podstanari. Da napomenem da sam ja majka koja doji bebu – naglašava Tanja i zaključuje da su izgubili poverenje u državu i državne institucije i donete uredbe, kao i da su razočarani i  da se osećaju prevareno.

Podsećamo, ovo nije jedini slučaj u kom je došlo do problema sa na sva zvona najavljivanim subvencijama – u julu i avgustu su se bračni par iz Subotice i tri mame žalile da su odbijeni za ovu pomoć iako tvrde da su ispunjavali sve uslove.

Mame iz NS, Subotice i BG-a odbijene za subvencije za stan iako tvrde da su ispunjavale sve uslove


Detaljnije o ovim slučajevima i o reakciji ministarke Kisić Tepavčević pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Država da reč i pogazi je

  pre 3 dana i 15 sati

  Poznate su i već opisane situacije gde porodica kupi prvu nekretninu čekajući subvenciju, zatim čeka rešenje zahteva za subvenciju koji nikako da stigne, u međuvremenu po sili zakona u roku od 60 dana nekretnina biva upisana u katastar kao vlasništvo - a zatim stiže odgovor od dežele gde su službenici konstatovali da podnosioci ipak imaju nekretninu - te samim tim ne zaslužuju subvenciju.
  Lepote Srbistana.

  Oceni komentar:
  3
  24
 • Ines

  pre 3 dana i 14 sati

  Nek uplate sav novac stonim daje drzava a kaparu su svakako dali u kesu pa nek im investitor vrati kad mu legne novac od drzave.
  I tako ce vratiti dug,sto se tice papirologije tako je to nazalost.
  A ne mogu da verujem da su stan kupili od investitora a da su za to morali da unajme agenciju za nekretnine???

  Oceni komentar:
  8
  7
 • Joca

  pre 1 dan i 15 sati

  Smešno mi je što i pored ovakvih problema pojedini naivno objašnjavaju bez argumenata zašto mladi treba da ostanu ovde i rade a samo vladajući pre i sada uništavaju sistem

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Izvoz nam stalno raste (omladine)

  pre 1 dan i 14 sati

  U međuvremenu, najfriškija vest. Nemci spremaju predlog, da se gastarbajterima daje državljanstvo već sa 5 godina boravka, a za naprednije (pod tim se smatra dobro znanje jezika i uklopljenost, u smislu stalnog posla) već sa 3 godine stalnog boravka.
  Takmiči se sa ovim, balkanski tigre!
  Moj drugar - dve penzije, a ja ni za zube nemam.

  Oceni komentar:
  1
  5