PORODIČNO NASILJE: Od početka godine u Srbiji je ubijeno 28 žena

PORODIČNO NASILJE: Od početka godine u Srbiji je ubijeno 28 žena

Nastavlja se crna statistika porodičnog nasilja u Srbiji.

Od početka godine, u porodičnom nasilju ubijeno je 28 žena, rečeno je u petak na tribini "Nasilje nad ženama", na kojoj je upozoreno da u 17 slučajeva, nasilje pre smrtnog ishoda nije bilo prijavljeno.

Učesnici tribine podsetili su da su tokom prošle godine ubijene 34 žene, da u 27 slučajeva nije bilo ranije prijave nasilja i istakli da je najveći problem upravo nedovoljno prijavljivanje nasilnika. Kao razloge za to, naveli su finansije i nedostatak hrabrosti žrtve da učini prvi korak ka rešavanju tog slučaja, javlja Tanjug a prenosi "Dnevnik".

Najveći problem je što žene nemaju dovoljno hrabrosti da prijave nasilnika, iz mnogobrojnih razloga, a prvi su ekonomski, prema kome smatraju da moraju da ostanu tu gde jesu. To je pogrešan kontekst – izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu i članica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, Nataša Stanisavljević.

Dodala je da je cilj da u Srbiji više ne bude nijedne ubijene žene.

Ona podseća da je Zakon o borbi protiv nasilja koji je donet pre tri godine omogućio i anonimno prijavljivanje, koje nije upotrebljeno u dovoljnoj meri u praksi.

Za prethodne dve godine doneto je 28.000 hitnih mera, svakodnevno se radi na slučajevima nasilja i još jednom pozivam da prijavite nasilje, jer ćete imati podršku – rekla je Stanisavljević.

Кoordinatorka Sigurne kuće u Beogradu, Vesna Stanojević rekla je da savetovalište godišnje prima 3.000 poziva, da su napravljeni pomaci, ali da je još uvek veliki problem što žrtve opraštaju nasilje i što se ponovo vraćaju nasilniku.

Ona je dodala da nikako ne treba da kritikujemo one žene koje ne prijavljuju nasilje, jer su one najčešće u strahu i mnoge nemaju podršku porodice.

Tamara Abazović, specijalni pedagog Gradskog centra za socijalni rad u odeljenju Rakovica, istakla je da je takođe bitno da se obrati pažnja na početak samog nasilja, koje mnoge žrtve ne prepoznaju i apelovala da se nasilje prijavi, čak i kada postoji i malo dokaza za to.

Detaljnije o zaključcima tribine možete pročitati na sajtu "Dnevnika". 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 26 dana i 5 sati

  I onda mene devojka ostavi jer kaže da se previše slažem sa njom, da joj treba više drame u životu sa mnom...nemaš ona pojma

  Oceni komentar:
  0
  0
astrologija betanija štrajk u pošti novorođenčad isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja elektrovojvodina bez struje gradonačelnik Miloš Vučević zodijak raspored sahrana novi sad sahrane novi sad dnevni horoskop tomislav mandić pošte srbije servisne informacije novi sad horoskop bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novi sad Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje jkp lisje Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija obustava rada bebe štrajk poštara vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište