PORODIČNO NASILJE: Od početka godine u Srbiji je ubijeno 28 žena

PORODIČNO NASILJE: Od početka godine u Srbiji je ubijeno 28 žena

Nastavlja se crna statistika porodičnog nasilja u Srbiji.

Od početka godine, u porodičnom nasilju ubijeno je 28 žena, rečeno je u petak na tribini "Nasilje nad ženama", na kojoj je upozoreno da u 17 slučajeva, nasilje pre smrtnog ishoda nije bilo prijavljeno.

Učesnici tribine podsetili su da su tokom prošle godine ubijene 34 žene, da u 27 slučajeva nije bilo ranije prijave nasilja i istakli da je najveći problem upravo nedovoljno prijavljivanje nasilnika. Kao razloge za to, naveli su finansije i nedostatak hrabrosti žrtve da učini prvi korak ka rešavanju tog slučaja, javlja Tanjug a prenosi "Dnevnik".

Najveći problem je što žene nemaju dovoljno hrabrosti da prijave nasilnika, iz mnogobrojnih razloga, a prvi su ekonomski, prema kome smatraju da moraju da ostanu tu gde jesu. To je pogrešan kontekst – izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu i članica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, Nataša Stanisavljević.

Dodala je da je cilj da u Srbiji više ne bude nijedne ubijene žene.

Ona podseća da je Zakon o borbi protiv nasilja koji je donet pre tri godine omogućio i anonimno prijavljivanje, koje nije upotrebljeno u dovoljnoj meri u praksi.

Za prethodne dve godine doneto je 28.000 hitnih mera, svakodnevno se radi na slučajevima nasilja i još jednom pozivam da prijavite nasilje, jer ćete imati podršku – rekla je Stanisavljević.

Кoordinatorka Sigurne kuće u Beogradu, Vesna Stanojević rekla je da savetovalište godišnje prima 3.000 poziva, da su napravljeni pomaci, ali da je još uvek veliki problem što žrtve opraštaju nasilje i što se ponovo vraćaju nasilniku.

Ona je dodala da nikako ne treba da kritikujemo one žene koje ne prijavljuju nasilje, jer su one najčešće u strahu i mnoge nemaju podršku porodice.

Tamara Abazović, specijalni pedagog Gradskog centra za socijalni rad u odeljenju Rakovica, istakla je da je takođe bitno da se obrati pažnja na početak samog nasilja, koje mnoge žrtve ne prepoznaju i apelovala da se nasilje prijavi, čak i kada postoji i malo dokaza za to.

Detaljnije o zaključcima tribine možete pročitati na sajtu "Dnevnika". 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 466 dana i 16 sati

  I onda mene devojka ostavi jer kaže da se previše slažem sa njom, da joj treba više drame u životu sa mnom...nemaš ona pojma

  Oceni komentar:
  0
  0