Porodično nasilje: Prvi šamar ne prijavljuju

Porodično nasilje: Prvi šamar ne prijavljuju

Čak 24 odsto građana smatra da ne treba prijavljivati nasilje kada se to prvi put desi, već tek ako se ponovi više puta!

Taj podatak je deo ispitivanja Nacionalnog demokratskog instituta, koje je imalo za cilj da se vidi kako građani Srbije vide problem nasilja u porodici, a koje je rađeno za skupštinski Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova. Istraživanjem je obuhvaćeno 1.019 ispitanika starijih od 18 godina sa teritorije čitave Srbije, koji u daleko većem broju - 76 odsto njih, smatraju da treba prijaviti nasilje čim dođe do njega.

Na pitanje u kojoj meri je nasilje u porodici važan problem, skoro dve trećine građana navode da je reč o jednom od najvažnijih problema u Srbiji. Fizičko zlostavljanje se najčešče prepoznaje kao oblik porodičnog nasilja (72%), psihičko i verbalno maltretiranje je sledeće po učestalosti (56%). Najveći broj građana (85%) mišljenja je da u realnosti nasilje u porodici uglavnom ostaje neprijavljeno nadležnim institucijama, a 77% odsto njih kao ključni razlog zbog koga se nasilje ne prijavljuje vidi strah od nasilnika.

Svaki četvrti građanin/ka smatra da je nasilje u porodici privatna stvar i da sama žrtva treba da donese odluku o tome da li će prijaviti nasilje. Istraživanje je pokazalo i da se uzroci nasilja često ne vide u nasilniku, već u spoljašnjim okolnostima kao što su loša ekonomska situacija ili bolesti zavisnosti. Meho Omerović, predsednik Odbora, zaključio je da ima optimizma kada je rešavanje ovog problema u pitanju, ali da društvo u celini još čeka veliki posao.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

srednje škole novi sad servisne informacije novi sad novosađani novi sad zdravlje Noć muzeja horoskop Isključenje struje bez vode Novo naselje novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad RHMZ Vreme u Novom Sadu betanija horoskopski znaci Republički hidrometeorološki zavod 85. Međunarodni poljoprivredni sajam bebe Poljoprivredni sajam tehnički pregled isključenje vode vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje novosadski sajam novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina Spens