PORTAL "BEBAC": Bebi frendli program u porodilištima ne sprovodi se onako kako bi trebalo

PORTAL "BEBAC": Bebi frendli program u porodilištima ne sprovodi se onako kako bi trebalo

Roditeljski portal pita se koji su pravi razlozi za ukidanje bebi frendli programa u porodilištima u Srbiji.

Nakon što su se u javnosti pojavile spekulacije o ukidanju bebi frendli programa u našoj zemlji, portal "Bebac" postavlja pitanje – kome  je u interesu da realne probleme porodilišta u Srbiji skriva iza navodnog nezadovoljstva majki, bez ikakvih podataka koji bi to i dokazali? 

- Čak i u slučaju da su porodilje nezadovoljne, glavni razlog tome je činjenica da se program u porodilištima ne sprovodi onako kako bi trebalo – veruju u uredništvu "Bebca", priloživši pritom podatke da svoje tvrdnje i potkrepe.

Tako poznati portal za roditelje piše da je 10.000 žena – koje su se u poslednjih 10 godina porodile u Srbiji, a koje su početkom godine učestvovale u velikoj anketi o porodilištima – najlošije ocene dalo upravo onim segmentima koji se odnose na period nakon porođaja. Kako se navodi, majke su najmanje zadovoljne savetima u vezi s dojenjem (2,84), ishranom (2,70) i higijenom (2,85). Takođe, gotovo trećina majki (29%) je tvrdnju da se zaposleni u porodilištu jednako ophode prema svim trudnicama i porodiljama ocenilo najnižom ocenom (1), dok je 42% žena priznalo da je imalo "vezu" u porodilištu Dostupnost lekara i medicinskih sestara posle porođaja najnižom ocenom ocenilo je 26% , odnosno 32% porodilja.

Kako dalje piše "Bebac", u prvim satima posle rođenja, majke su prepuštene same sebi, bez adekvatne pomoći oko dojenja i nege bebe, skrenuvši pritom pažnju i na gotovo potpunu zabranu očevima da prisustvuju porođaju, posete mamu i bebu u porodilištu i učestvuju u prvim danima života svog deteta, kao i na "malobrojno i umorno medicinsko osoblje, koje iz raznih razloga ne može da bude na raspolaganju majkama, posebno u porodilištima sa velikim brojem porođaja".

- Poručujemo da nikakve zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, mere štednje i uslovi međunarodnih institucija ne smeju da ugroze budućnost najmlađih stanovnika jedne države, kao ni reputaciju zaposlenih u porodilištima koji su ocenjeni sjajnim ocenama. A ako država kao takva ne može da obezbedi optimalne uslove roditeljima i bebama u prvim danima života, šta drugo od države da očekujemo? – pita se portal "Bebac" u tekstu koji u celosti možete pročitati OVDE
Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode mup novi sad Futog raspored sahrana novi sad NURDOR isključenje vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević JKP Vodovod i kanalizacija crna hronika Isključenje struje jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište bebe horoskopski znaci RHMZ servisne informacije betanija novosadska policija servisne informacije novi sad dnevni horoskop Vreme u Novom Sadu klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad sremski karlovci novosađani isključenja struje novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod horoskop