PORTAL "BEBAC": Bebi frendli program u porodilištima ne sprovodi se onako kako bi trebalo

PORTAL "BEBAC": Bebi frendli program u porodilištima ne sprovodi se onako kako bi trebalo

Roditeljski portal pita se koji su pravi razlozi za ukidanje bebi frendli programa u porodilištima u Srbiji.

Nakon što su se u javnosti pojavile spekulacije o ukidanju bebi frendli programa u našoj zemlji, portal "Bebac" postavlja pitanje – kome  je u interesu da realne probleme porodilišta u Srbiji skriva iza navodnog nezadovoljstva majki, bez ikakvih podataka koji bi to i dokazali? 

- Čak i u slučaju da su porodilje nezadovoljne, glavni razlog tome je činjenica da se program u porodilištima ne sprovodi onako kako bi trebalo – veruju u uredništvu "Bebca", priloživši pritom podatke da svoje tvrdnje i potkrepe.

Tako poznati portal za roditelje piše da je 10.000 žena – koje su se u poslednjih 10 godina porodile u Srbiji, a koje su početkom godine učestvovale u velikoj anketi o porodilištima – najlošije ocene dalo upravo onim segmentima koji se odnose na period nakon porođaja. Kako se navodi, majke su najmanje zadovoljne savetima u vezi s dojenjem (2,84), ishranom (2,70) i higijenom (2,85). Takođe, gotovo trećina majki (29%) je tvrdnju da se zaposleni u porodilištu jednako ophode prema svim trudnicama i porodiljama ocenilo najnižom ocenom (1), dok je 42% žena priznalo da je imalo "vezu" u porodilištu Dostupnost lekara i medicinskih sestara posle porođaja najnižom ocenom ocenilo je 26% , odnosno 32% porodilja.

Kako dalje piše "Bebac", u prvim satima posle rođenja, majke su prepuštene same sebi, bez adekvatne pomoći oko dojenja i nege bebe, skrenuvši pritom pažnju i na gotovo potpunu zabranu očevima da prisustvuju porođaju, posete mamu i bebu u porodilištu i učestvuju u prvim danima života svog deteta, kao i na "malobrojno i umorno medicinsko osoblje, koje iz raznih razloga ne može da bude na raspolaganju majkama, posebno u porodilištima sa velikim brojem porođaja".

- Poručujemo da nikakve zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, mere štednje i uslovi međunarodnih institucija ne smeju da ugroze budućnost najmlađih stanovnika jedne države, kao ni reputaciju zaposlenih u porodilištima koji su ocenjeni sjajnim ocenama. A ako država kao takva ne može da obezbedi optimalne uslove roditeljima i bebama u prvim danima života, šta drugo od države da očekujemo? – pita se portal "Bebac" u tekstu koji u celosti možete pročitati OVDE
Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bebe matičar novi sad Vreme u Novom Sadu gradsko groblje servisne informacije horoskop elektrovojvodina novosadsko porodilište betanija raspored sahrana novi sad vremenska prognoza sremski karlovci servisne informacije novi sad sahrane JKP Vodovod i kanalizacija bez vode Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje isključenja struje novorođenčad bez struje isključenje vode jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja sahrana Republički hidrometeorološki zavod horoskopski znaci klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani