PORTAL "BEBAC": Betanija treba da služi pacijentima, a ne razvijanju privatnog biznisa

PORTAL "BEBAC": Betanija treba da služi pacijentima, a ne razvijanju privatnog biznisa

U otvorenom obraćanju Igoru Miroviću, pod naslovom "Zašto vam bebe nisu bitne?", popularni roditeljski portal optužuje predsednika Vlade APV da je dozvolio da najveće vojvođansko porodilište padne na istorijski minimum sprovedenih procesa vantelesne oplodnje.

Posebno ih, kaže portal "Bebac", čudi to da se ovo dešava u momentu kad je država okrenuta "pronatalitetnoj politici" jer je iz godine u godinu u Srbiji sve manje beba.

– U odnosu na 2016. godinu, broj postupaka VTO koji se obavljaju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo je drastično opao, sa nekadasnjih 453 tokom godine, na svega 195 pokušaja biomedicinski potpomognute oplodnje (zvanični podaci KCV iz 2019. godine) – upozorava portal "Bebac".

 Predsednika pokrajinske Vlade dalje pitaju zašto parovi, nakon što prođu drugostepenu komisiju za procese vantelelesne oplodnje (na koju se čeka se i po dva meseca), odlaze u "privatne ordinacije gde obavljaju sve preglede i sam postupak".

– Zašto je za vreme Vašeg mandata broj korisnika ove usluge toliko opao? Zašto ne pomažete parovima koji se bore da dođu do potomstva, nego im uskraćujete pravo da proces BMPO sprovedu u državnoj ustanovi? – nastavljaju sa pitanjima u portalu Bebac.com.

Oni dalje opominju da sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCV odlaze lekari, da su uslovi sve gori, nezadovoljstvo porodilištem raste, "a sve u cilju da naše porodilište postane javni inkubator privatnim ordinacijama i klinikama. Parovi suočeni sa sterilitetom se više ne oslanjaju na usluge Betanije" – zabrinuti su iz Bebca.

– Nedopustivo je da Kliniku koju mi građani finansiramo, pretvarate u instituciju od koje žene beže u privatne ordinacije i klinike ili im se čak savetuje u koju privatnu kliniku da odu – pišu dalje na svom portalu, zahtevajući u okviru zdravstvenog osiguranja "najbolju uslugu Betanije koja treba da služi pacijentima, a ne razvijanju privatnog biznisa".

Svoje obraćanje predsedniku Vlade Vojvodine Igoru Miroviću završavaju rečima:

– Građani Vojvodine su vam dali mandat da biste unapređivali državno zdravstvo i zato je vaša obaveza da zaustavite proces urušavanja Betanije – poručuje "Bebac". 

Oceni vest:
25
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Suzana

  pre 1886 dana i 12 sati

  Bravo Bebac!

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Stojanka

  pre 1886 dana i 10 sati

  Mene je dr **** natjerala na komisiji da idem u Feronu!

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Milena

  pre 1886 dana i 10 sati

  Imam loše iskustvo sa Komisijom u Betaniji. Dr ****** mi nije dopustila da prođem komisiju za vantelesnu oplodnju dok nisam zaokružila Feronu gde ona inače privatno radi i gde je kako kažu ljudi i Suvlasnik. Nije li to sukob interesa?

  Oceni komentar:
  0
  14
 • Marija

  pre 1886 dana i 9 sati

  I ja sam izabrala privatnu kliniku jer se tamo osećam kao čovek, a u betaniji je sve ponižavajuće. Sve oni odrade ali...

  Oceni komentar:
  2
  10
 • Slavica

  pre 1885 dana i 1 sat

  Zna se u koju privatnu kliniku teraju ljude da idu. Samo ta klinika sa Telepa, nije se bas pokazala uspešnom. Kad neće onda neće, dzaba mučite pacijente. Dosta je bilo sa zloupotrebama.

  Oceni komentar:
  0
  9