PORTAL "BEBAC": Sistemsko zanemarivanje porodilišta u Srbiji

PORTAL "BEBAC": Sistemsko zanemarivanje porodilišta u Srbiji

Porodilišta u Srbiji su sistemski zanemarena, jer se u njih ne ulaže, što je razlog zbog kojeg su porodilišta u lošem stanju i nemaju dovoljno osoblja, posebno u manjim gradovima i opštinama, ocenila je autorka istraživanja portala "Bebac" Jasmina Mihnjak.

Jasmina Mihnjak je na predstavljanju rezultata istraživanja "Kakva su nam porodilišta?" rekla da je 9.888 mama, učesnica u istraživanju, porodilišta u Srbiji ocenilo kao "vrlo dobra" – ocenom 3,54.

Ona je rekla da su mame najnižu ocenu u porodilišta Srbije dale pružanju pomoći pri dojenju bebe (2,8), dok je 43 odsto žena reklo da u porodlilštu nisu savladale dojenje.

- Mame najslabije ocenjuju boravak u porodilištu posle porođaja, ocenom 2,95, zato što nisu zadovojne stanjem u sobama, hranom, neljubaznošću osoblja i nedostatkom savetovanja u vezi sa dojenjem  – rekla je Jasmina Mihnjak.

Prema njenim rečima, mame su visoke ocene dale lekarma (4,17) i babicama (4,02) i zadovoljne su brzinom prijava i odnosom osoblja prema njima u porođajnoj sali.

- Oko 42 odsto mama je reklo da je porođaj ispunio njihova očekivanja, 27 odsto je reklo da je bilo bolje od očekivanog, a 31 lošije od očekivanog. Znači, 70 odsto žena je pozitivno ocenilo porodilišta – kazala je ona.


Jasmina Mihnjak je dodala da se zadovljstvo žena u velikim porodilištima u Beogradu i Novom Sadu razlikuje od zadovoljstva kvalitetom usluge u manjim i srednjim poodilištima.

Najbolje porodilište u Srbiji za 2016. godinu je porodilište Kliničko-boliničog centra "Dr Dragiša Mišović" u Beogrdu, ocenile su mame.

Prema oceni ispitanica za najbolje malo porodilište u 2016. godini u Srbiji proglašeno je porodilište iz Sente, dok je za najbolje srednje porodilište za ovu godinu proglašeno porodilište Kliničko-boliničog centra "Dr Dragiša Mišović", a najboljim velikim porodilištem u Srbiji u 2016. godini proglašeno je porodilište Betanija iz Novog Sada.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu televizije N1.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan