PORTAL "BEBAC": Sistemsko zanemarivanje porodilišta u Srbiji

PORTAL "BEBAC": Sistemsko zanemarivanje porodilišta u Srbiji

Porodilišta u Srbiji su sistemski zanemarena, jer se u njih ne ulaže, što je razlog zbog kojeg su porodilišta u lošem stanju i nemaju dovoljno osoblja, posebno u manjim gradovima i opštinama, ocenila je autorka istraživanja portala "Bebac" Jasmina Mihnjak.

Jasmina Mihnjak je na predstavljanju rezultata istraživanja "Kakva su nam porodilišta?" rekla da je 9.888 mama, učesnica u istraživanju, porodilišta u Srbiji ocenilo kao "vrlo dobra" – ocenom 3,54.

Ona je rekla da su mame najnižu ocenu u porodilišta Srbije dale pružanju pomoći pri dojenju bebe (2,8), dok je 43 odsto žena reklo da u porodlilštu nisu savladale dojenje.

- Mame najslabije ocenjuju boravak u porodilištu posle porođaja, ocenom 2,95, zato što nisu zadovojne stanjem u sobama, hranom, neljubaznošću osoblja i nedostatkom savetovanja u vezi sa dojenjem  – rekla je Jasmina Mihnjak.

Prema njenim rečima, mame su visoke ocene dale lekarma (4,17) i babicama (4,02) i zadovoljne su brzinom prijava i odnosom osoblja prema njima u porođajnoj sali.

- Oko 42 odsto mama je reklo da je porođaj ispunio njihova očekivanja, 27 odsto je reklo da je bilo bolje od očekivanog, a 31 lošije od očekivanog. Znači, 70 odsto žena je pozitivno ocenilo porodilišta – kazala je ona.


Jasmina Mihnjak je dodala da se zadovljstvo žena u velikim porodilištima u Beogradu i Novom Sadu razlikuje od zadovoljstva kvalitetom usluge u manjim i srednjim poodilištima.

Najbolje porodilište u Srbiji za 2016. godinu je porodilište Kliničko-boliničog centra "Dr Dragiša Mišović" u Beogrdu, ocenile su mame.

Prema oceni ispitanica za najbolje malo porodilište u 2016. godini u Srbiji proglašeno je porodilište iz Sente, dok je za najbolje srednje porodilište za ovu godinu proglašeno porodilište Kliničko-boliničog centra "Dr Dragiša Mišović", a najboljim velikim porodilištem u Srbiji u 2016. godini proglašeno je porodilište Betanija iz Novog Sada.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu televizije N1.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje isključenja struje radosne vesti matična knjiga rođenih dunav servisne informacije novi sad novorođenčad jkp lisje štrand elektrovojvodina bez vode raspored sahrana novi sad novosadsko porodilište jkp novosadska toplana raspored sahrana i ispraćaja betanija almaško groblje EPS horoskop porodilište novosađani RHMZ havarija na vodovodu bebe horoskopski znaci sahrane vremenska prognoza novi sad servisne informacije gradsko groblje Miloš Vučević