Portugalski filozof Žoze Žil gost u Novom Sadu

Portugalski filozof Žoze Žil gost u Novom Sadu

Portugalski filozof Žoze Žil posetiće Srbiju u maju, i biće gost Studentskog kulturnog centra Novi Sad u čijoj produkciji je napravljena predstava "Katalogizacija strahova ili priručnik za poletanje" rađena po motivima njegove knjige "Portugalija danas - strah postojanja".

Predstava je premijerno izvedena 16 i 17. aprila u okviru Nedelje pozorišta u SKCNS Fabrici, a zbog velikog interesovanja biće odigrana  u 20 časova 3. maja u SKCNS Fabrici. Nakon igranja predstave biće organizovan razgovor sa Žoze Žilom.

Rediteljka Dina Radoman kaže da je predstava inspirisana knjigom “Portugalija danas – strah od postojanja” u kojoj je jedna od glavnih tema strah i njegovo dejstvo na portugalsko društvo i na pojedinca. "Strah je taktika da se ništa ne upisuje... Strah od delanja, od donošenja odluka koje nisu u skladu sa vladajućom normom, strah da se voli, da se stvara, da se živi." Predstava je zapravo neka vrsta dijaloga sa knjigom, a pet priča koje kroz predstavu otkrivamo jesu naš odgovor na temu kako se strah stvara, razvija i utiče na nas. Žil govori o Portugalu, a mi o sebi, svojim unutrašnjim svetovima, ali i  našoj zemlji, onoj bivšoj i ovoj sadašnjoj. Tako nastaje taj dijalog sa knjigom.

Žoze Žil je veoma uticajni savremeni portugalski filozof. Mladost je proveo u Lisabonu, Portugaliji, ali pod Salazarovom diktaturom ( 1933-1974) odlučio je da potraži utočište u nekoj slobodnoj zemlji. Preselio u Pariz gde je 1982. godine gde je doktorirao na Univerzitetu u Parizu (Université de Vincennes à Saint-Denis). Pohađao je predavanja Žila Deleza (Gillesa Deleuzea) čiji je uticaj na njegovo mišljenje bio odlučujući. Između 1986. i 1989. vodio istraživačke projekte o estetici na Collège de Philosophie. Napisao je nekoliko knjiga pre 1983, ali kad je 2004. Godine objavljenja knjiga Portugalija danas: strah od postojanja (Portugal, Hoje: O Medo de Existir, Lisboa: Relógio d'Agua) to je bio veliki kulturni i intelektualni događaj. Knjiga opisuje način na koji portugalci doživljavaju sebe, druge ljude i svet. S obzirom da je Portugalija zemlja sa ozbiljnom krizom identiteta, knjiga je važan korak u rasvetljavanju onoga što se čini da je danas misterija za Portugalce. Odmah po objavljivanju knjige 2004. godine, Le Nouvel Observateur je Žoze Žila s pravom uvrstio među 25 velikih mislilaca savremenog sveta, zajedno s Rortijem, Sloterdijkom, Žižekom.

Iako je u središtu pažnje ove knjige kulturni i nacionalni identitet Portugalaca i same Portugalije, ova veoma značajna knjiga tematizuje neka od najznačajnijih pitanja univerzalne ljudske potrebe i potrage za pripadanjem.Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode odbojkaši vojvodine OK Vojvodina elektrovojvodina Srbija vremenska prognoza isključenje grejanja Republički hidrometeorološki zavod novosađani novi sad betanija Novo naselje ljubavni horoskop Isključenje struje novorođenčad jkp novosadska toplana smanjen pritisak vode prognoza vremena bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo bez grejanja bez struje tajne horoskopa JKP Vodovod i kanalizacija horoskopski znaci Vreme u Novom Sadu horoskop novosadsko porodilište servisne informacije novi sad bez vode