Portugalski filozof Žoze Žil gost u Novom Sadu

Portugalski filozof Žoze Žil gost u Novom Sadu

Portugalski filozof Žoze Žil posetiće Srbiju u maju, i biće gost Studentskog kulturnog centra Novi Sad u čijoj produkciji je napravljena predstava "Katalogizacija strahova ili priručnik za poletanje" rađena po motivima njegove knjige "Portugalija danas - strah postojanja".

Predstava je premijerno izvedena 16 i 17. aprila u okviru Nedelje pozorišta u SKCNS Fabrici, a zbog velikog interesovanja biće odigrana  u 20 časova 3. maja u SKCNS Fabrici. Nakon igranja predstave biće organizovan razgovor sa Žoze Žilom.

Rediteljka Dina Radoman kaže da je predstava inspirisana knjigom “Portugalija danas – strah od postojanja” u kojoj je jedna od glavnih tema strah i njegovo dejstvo na portugalsko društvo i na pojedinca. "Strah je taktika da se ništa ne upisuje... Strah od delanja, od donošenja odluka koje nisu u skladu sa vladajućom normom, strah da se voli, da se stvara, da se živi." Predstava je zapravo neka vrsta dijaloga sa knjigom, a pet priča koje kroz predstavu otkrivamo jesu naš odgovor na temu kako se strah stvara, razvija i utiče na nas. Žil govori o Portugalu, a mi o sebi, svojim unutrašnjim svetovima, ali i  našoj zemlji, onoj bivšoj i ovoj sadašnjoj. Tako nastaje taj dijalog sa knjigom.

Žoze Žil je veoma uticajni savremeni portugalski filozof. Mladost je proveo u Lisabonu, Portugaliji, ali pod Salazarovom diktaturom ( 1933-1974) odlučio je da potraži utočište u nekoj slobodnoj zemlji. Preselio u Pariz gde je 1982. godine gde je doktorirao na Univerzitetu u Parizu (Université de Vincennes à Saint-Denis). Pohađao je predavanja Žila Deleza (Gillesa Deleuzea) čiji je uticaj na njegovo mišljenje bio odlučujući. Između 1986. i 1989. vodio istraživačke projekte o estetici na Collège de Philosophie. Napisao je nekoliko knjiga pre 1983, ali kad je 2004. Godine objavljenja knjiga Portugalija danas: strah od postojanja (Portugal, Hoje: O Medo de Existir, Lisboa: Relógio d'Agua) to je bio veliki kulturni i intelektualni događaj. Knjiga opisuje način na koji portugalci doživljavaju sebe, druge ljude i svet. S obzirom da je Portugalija zemlja sa ozbiljnom krizom identiteta, knjiga je važan korak u rasvetljavanju onoga što se čini da je danas misterija za Portugalce. Odmah po objavljivanju knjige 2004. godine, Le Nouvel Observateur je Žoze Žila s pravom uvrstio među 25 velikih mislilaca savremenog sveta, zajedno s Rortijem, Sloterdijkom, Žižekom.

Iako je u središtu pažnje ove knjige kulturni i nacionalni identitet Portugalaca i same Portugalije, ova veoma značajna knjiga tematizuje neka od najznačajnijih pitanja univerzalne ljudske potrebe i potrage za pripadanjem.Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Spens sahrane RHMZ novosadska policija Isključenje struje elektrovojvodina horoskop bebe Vreme u Novom Sadu vremenska prognoza novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević servisne informacije vremenska prognoza betanija maturanti Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana jkp lisje novosadsko porodilište isključenja struje novorođenčad novosađani raspored sahrana novi sad gradsko groblje bez struje servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bez vode isključenje vode