PORUKA EPIDEMIOLOGA: "Vakcinišite se čim budete mogli, to je svetlo na kraju tunela"

PORUKA EPIDEMIOLOGA: "Vakcinišite se čim budete mogli, to je svetlo na kraju tunela"

Profesorka Vesna Šuljagić, epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija Vojnomedicinske akademije u Beogradu, zalaže se za što masovniju vakcinaciju stanovništva, jer se tako, kako kaže, virus stavlja pod kontrolu.

Profesorka Šuljagić, koja je pre deset dana primila prvu dozu "Fajzerove" i "Biontekove" vakcine, kaže za RTS da se dobro oseća i da je srećna i zadovoljna.

– Sanjala sam dan kad će stići vakcina. Mi na fakultetu učimo decu da je onaj momenat kad dobijemo vakcinu najvažaniji. Virus je dosad kontrolisao nas, a sad mi preuzimao kontrolu nad njim, pod uslovom da ispunimo sve protokole – rekla je u "Jutarnjem dnevniku" epidemiolog Vesna Šuljagić.

 – Ja sam strogi "infection control". Biniem o pacijentima i u bolnici, tako da smo u obavezi da poštujemo mere. Moja poruka je vakcinisati se što više – navodi načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA.

Ona ne očekuje neželjene efekte vackine.

– Treba misliti o slobodi nakon vakcinacije, Kad se dovoljno zaštitimo, to znači da će moći da se viđamo s najmilijima, da putujemo, da lečimo sve pacijente, ne samo one obolele od kovida.

Profesorka Šuljagić kaže da je u početku pandemije imala strah od nepoznatog, ali da se danas, kad je upoznala virus, plaši njegovih posledica.

– Videli smo da nije naivan, oni koji su pobedili završavaju na klinikama za neurologiju, pulmologiju, ovaj virus narušava opšte stanje i zato moramo da se orijentišemo na prevenciju koja će nam pomoći da u drugom delu godine budemo optimističniji – dodaje dr Šuljagić za republički javni servis.

Komentarišući trentuno bolje brojke kad je reč o novozaraženima, profesorka ponavlja da nema opuštanja, i da se zbog komplikacija mora održavati pozornost.

– Moja poruka je, vakcinišite se čim budete mogli, to je svetlo na kraju tunela, bez straha, godinu dana je dugo i ovo je pobeda nauke – zaključila je profesorka Šuljagić u "Jutarnjem dnevniku" RTS-a.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan