Poskupelo svinjsko meso, ne zna se kad će stati rast

Poskupelo svinjsko meso, ne zna se kad će stati rast

Cene svinjskog mesa ovih dana ponovo visoko lete, a gde će se zaustaviti, ostaje da vidimo. Sveže svinjsko meso poskupelo je u novosadskim mesarama između 60 i 70 dinara po kilogramu, pa je kilogram buta, u zavisnosti od prodavaca, koštao od 499 do 539 dinara.

Inače, poskupljenje svinjetine traje, mic po mic, već nekoliko dana, a od juče ujutro su u primeni novi cenovnici, piše "Dnevnik".

Suhomesnati svinjski proizvodi nisu poskupeli. Međutim, ukoliko rast svežeg mesa bude potrajao, ni prerađevine neće ostati po starom.

Svinjetina nije poskupela jedino u mesarama Industrije mesa "Matijević" iz Novog Sada, ali će i one u ponedeljak svežu svinjetinu prodavati skuplje.

U "Neoplanti" kilogram svinjskog buta košta 539 dinara, mleveno se prodaje za 537, a svinjskiv vrat bez kostiju 699 dinara. U "Neoplantinim" mesarama meso je u protekloj nedelji poskupelo dva - tri puta.

I novosadska mesara "Štrand" svinjetinu prodaje skuplje: svinjski but od pre neki dan košta 540 dinara.

"Kamendin" svinjski but nudi za 499 dinara, a po najvama, i danas će u mesarama tog prerađivača svinjetina otići gore, ali mesari ne znaju koliko, piše "Dnevnik".

Trgovci kažu da se ne oseća pad prometa zbog više cene, ali da potrošači tek po računima primete da je svinjetina poskupela. Jesti se mora, ali se odavno ne kupuje na kilograme već na komade i grame pa je tako i sada.

Po rečima izvršnog direktor u Trgovinskoj radnji za promet svežeg mesa i mesnih prerađevina "Štrand" Predraga Avramovića, jedini razlog za poskupljenje sveže svinjetine je malo tržište.

- Velika je potražnja za tovnim svinjama a ponuda slaba, čak ni u privatnim oborima kod individualnih seljaka nema svinja – kaže Avramović. Pre desetak dana kilogram žive vage svinja koštao je od 155 do 160 dinara, a sada cena žive mere je 195 dinara.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)