Poskupljenje cigareta i alkoholnih pića u Srbiji

Poskupljenje cigareta i alkoholnih pića u Srbiji

Ako je suditi po zahtevu Evropske unije, akcize na domaća žestoka pića i cigarete biće povećane od Nove godine, saznaje "Blic".

U Ministarstvu finansija već je formirana radna grupa koja treba da pripremi novi zakon kojim bi naša akcizna politika za ovu robu trebalo da se uskladi sa standardima EU. Ukoliko se dosledno budu sledila uputstva Brisela, dažbine za domaću rakiju i viski morale bi da budu iste, odnosno naša žestina moraće da poskupi za 192 dinara po litru. Drugim rečima, sadašnja akciza na srpsku šljivovicu koja iznosi 124 dinara, biće 316 dinara, koliko se plaća i na litar uvoznog viskija. Ovakva drastična korekcija plod je upozorenja EK, koja smatra da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića favorizuje domaća alkoholna pića, što nije u skladu sa principima Brisela.

Izvor "Blica" iz Vlade kaže da je zbog ovako čvrstog stava gotovo izvesno da će morati da se menja akcizna politika za domaću rakiju, ali i cigarete.

- Za razliku od rakije gde bi trebalo da udar bude drastičan, kod povećanja akciza na cigarete će se ići postupno jer će se izraditi akcizni kalendar za naredne četiri godine. U njemu će se, kao i u prethodnom, dva puta godišnje korigovati ove dažbine. Naime, u EU je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to 50 evra. Tu razliku treba da premostimo u narednim godinama. Treba da se zna da se u Srbiji na cigarete plaćaju specifična i progresivna akciza. Specifična trenutno iznosi 58,5 dinara po pakli a progresivna je 33 odsto na maloprodajnu cenu – objašnjava za "Blic" sagovornik.

On dodaje da su ove nepopularne mere uslov za otvaranje poglavlja 16 i 29.

Iz Ministarstva finansija indirektno je potvrđeno za "Blic" da će do promena u akciznoj politici doći.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Адвокатица

  pre 1771 dan i 19 sati

  "Ovakva drastična korekcija plod je upozorenja EK, koja smatra da akcizna politika u sektoru žestokih alkoholnih pića favorizuje domaća alkoholna pića, što nije u skladu sa principima Brisela."

  Па шта треба да фаворизује-страно?! Која нормална држава то још ради? И онда неки хоће у ЕУ...лудило...

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Tanja

  pre 1763 dana i 16 sati

  A da nam prvo i plate usklade sa evropskim.....

  Oceni komentar:
  0
  0