Poskupljenje struje od 1. oktobra, cene životnih namirnica ostaju iste

Poskupljenje struje od 1. oktobra, cene životnih namirnica ostaju iste

Uštedama i povećanjem stepena naplate EPS ubedio MMF da električna energija poskupi minimalno. Kreditori hteli poskupljenje od 7 do 10 procenata. Mesečni računi domaćinstava u proseku povećani za 68 dinara, prenose "Večernje novosti".

Naplata električne energije ove godine obara sve rekorde. Za sedam meseci 2017. procenat je bio 100,49 odsto, a to znači da su potrošači, uz tekuće, otplaćivali i stare obaveze. To je samo jedan od razloga sa kojim je Srbija ubedila predstavnike misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da procenat poskupljenja bude dva odsto, odnosno da prati inflaciju, a ne sedam do 10 odsto koliko su ovi kreditori tražili. Ovo poskupljenje neće uticati na cene hrane, pića i drugih proizvoda jer je privreda u svoje cenovnike ukalkulisala kilovate još početkom godine.

Od 1. oktobra cena električne energije biće veća za dva odsto. Poskupljenje je odobrila Agencija za energetiku Srbije.

- I posle poskupljenja električna energija će imati najpovoljniju cenu u regionu – tvrde u "Elektroprivredi Srbije". - To je do sada najmanji procenat poskupljenja električne energije u Srbiji kojim se samo prati inflacija. Minimalan rast cene omogućen je zahvaljujući uštedama, povećanju stepena naplate i odličnim finansijskim rezultatima u 2016. godini, koje je EPS predstavila na sastancima sa Međunarodnim monetarnim fondom.

U EPS ističu da je dobar trend poslovanja i rast efikasnosti iz 2016. nastavljen je i u ovoj godini.

- Procenat naplate ove godine iznosio je rekordnih 100,49 odsto, što znači da je naplaćen i deo zaostalih dugovanja – kažu u EPS. - Naplata je povećana za 4,98 procentnih poena u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ni u jednoj prethodnoj godini u prvih sedam meseci nije ostvaren veći procenat naplate.

Pre predstavljanja rezultata MMF-u, EPS je dostavio sve tražene podatke koji su Svetskoj banci potrebni za analize u vezi sa određivanjem nivoa potrebnog povećanja cene za garantovano snabdevanje.

- Domaćinstvo sa prosečnom potrošnjom u Srbiji plaćaće za 68 dinara veće mesečne račune po novim cenama električne energije – pokazuje računica EPS. - I nakon poskupljenja od 1. oktobra, cene električne energije po kojoj EPS snabdeva domaćinstva i male kupce na garantovanom snabdevanju biće niža od ekonomske cene.

CENE UGOVORENE

Srpsko tržište električne energije je liberalizovano. Veliki kupci, kompanije i firme sa potrošnjom većom od 30.000 kilovat-sati godišnje, ugovaraju snabdevanje i cene po komercijalnim uslovima, prenose "Večernje novosti".

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza novi sad havarija na vodovodu Miloš Vučević RHMZ bebe sahrane horoskopski znaci almaško groblje dunav novosađani jkp lisje porodilište novosadsko porodilište betanija servisne informacije novi sad horoskop raspored sahrana i ispraćaja bez struje raspored sahrana novi sad novorođenčad gradsko groblje jkp novosadska toplana EPS isključenja struje matična knjiga rođenih štrand servisne informacije elektrovojvodina bez vode radosne vesti