Poslednji rok za "večite" studente

Poslednji rok za "večite" studente

Studenti koji su fakultete upisali po predbolonjskim sistemima imaju rok do 30. septembra da okončaju studije. Oni kojima je taj rok prekratak poslali su peticiju na nekoliko adresa tražeći produženje. Ipak, zakon mora da se primenjuje.

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se zakoni moraju poštovati i podsetio da su odredbe kojima prestaju da traju studijski programi po starom unete u septembru 2014. godine.

– Menjati zakone kada to nekoj interesnoj grupi odgovara postavlja pitanje kvaliteta obrazovanja - naglasio je Šuvakov.

Prema njegovim rečima, argument o retroaktivnoj primeni ne stoji jer se ne radi o oduzimanju prava na studiranje već o isteku starih studijskih programa, prenosi RTS.

– Kada se radi o pozivanju na zemlje u okruženju, verovatno je to pozivanje na zemlje koje imaju lošiji sistem obrazovanja od nas. U Evropi nema "večitih" studenata - naglasio je pomoćnik ministra prosvete.

Šuvakov je istakao da se treba posvetiti dobrim studentima i manje se baviti temama onih studenata koji decenijama studiraju.

Kako je rekao, studenata ima 250.000, a od toga je možda samo dva odsto njih pogođeno ovim odredbama

Naveo je da se ne zna tačno koliki je broj "večitih" studenata jer evidencija nije definisana na pravi način.

– Postavlja se pitanje da li je neko ko se upisao 1985. godine na medicinu i dalje student - formalno on to jeste - dodao je Šuvakov.

Dosta studenata je već prešlo na bolonjski program, naveo je pomoćnik ministra prosvete ističući da se u slučaju promene može izvršiti priznavanje pojedinih ispita.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan