Poslednjih pet godina najtopliji period registrovan na Zemlji

Poslednjih pet godina najtopliji period registrovan na Zemlji

Posle vrelog leta koje se kalendarski završava u ponedeljak, 23. septembra, razdoblje od 2015. do kraja 2019. godine će biti najtopliji period registrovan na planeti, saopštile su Ujedinjene nacije uoči samita o klimi u prisustvu šezdesetak svetskih vođa u Njujorku.

Prosečna temperatura u ovom periodu će biti viša od 1,1 stepen Celzijusa u odnosu na period od 1850. do 1900. godine, pokazuje izveštaj koji je objavila Svetska meteorološka organizacija, koja daje aktuelno stanje klime na planeti.

Kako javlja N1, najnoviji podaci potvrđuju tendenciju prethodne četiri godine koje su već bile najtoplije ikad zabeležene, odnosno od 1850. godine. Takođe se znalo da je juli 2019. godine bio obeležen sa više vrelih talasa posebno u Evropi i da je potukao apsolutni rekord za visinu temperature.

Ugalj, nafta i gas nastavili su da rastu tokom 2018. godine. Emisija gasova sa efektom staklene bašte su porasle, i 2019. godine biće najmanje na istom nivou kao 2018. godine, predviđaju naučnici koji su radili na ovom izveštaju UN.

Koncentracija ugljen dioksida u atmosferi će, kako se očekuje, dostići novi vrhunac do kraja 2019. godine, prema preliminarnim podacima, odnosno biće 410 delova za milion, prenosi N1.

Prema sadašnjem stanju preuzetih obaveza zemalja za smanjenje emisije štetnih gasova, planeta će biti toplija za između 2,9 i 3,4 stepena Celzijusa do 2100. godine.

Iz toga proizilazi da bi napori zemalja u borbi protiv štetnih gasova trebalo da se upetostruče da bi se zagrevanje zadržalo na plus 1,5 stepen Celzijusa kako je predviđeno ugovorom iz Pariza iz 2015. godine. Ili bar da se utrostruče da bi se temperatura zadržala na plus dva stepena Celzijusa koji je maksimalni limit prema tom ugovoru.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na sajtu N1

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan