Poslodavcima sutra ističe rok za donošenje plana primene mera protiv korona virusa

Poslodavcima sutra ističe rok za donošenje plana primene mera protiv korona virusa

Svi poslodavci u Srbiji imaju rok da do sutra, 10. avgusta, donesu plan primene mera, u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad.

Inspektori rada će potom kontrolisati firme, ali i tamo gde je potrebno savetovati i pomagati da se tome prilagode, kažu u Inspektoratu za rad.

Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad u cilju sprečavanja pojave i širenja Kovida-19 stupio je na snagu 11. jula, primenjuje se na svim radnim mestima u radnoj okolini u kojoj se obavlja rad, izuzev rada na terenu i rada od kuće.

Direktor Inspektorata za rad Stevan Ðurović ukazuje da postoje situacije u kojima firme koriste agencije da im urade akt procene rizika i dodaje da to zaista nije neophodno, budući da taj posao nije komplikovan.

Nema potrebe da se izdvajaju dodatna sredstva i plaćaju agencije, svi poslodavci na osnovu pravilnika Ministarstva rada i plana preventivnih mera koje su objavljene na sajtu imaju formu i potrebno je samo da to prilagode svojim aktivnostima – kaže Ðurović za Tanjug.

Dodaje da plan može da spovede lice koje je u firmi zaduženo za bezbednost i zdravlje na radu, a ukoliko ga nemaju u firmi, to može da učuni bilo ko je od radnika ko je upoznat sa temom i za to mu neće biti potrebno više od sat ili dva vremena.

Ističe da su u planu, odnosno tabeli, navedene mere koje su poslodavci dužni da poštuju.

Inspekcija rada će kontrolisati poslodavce, a u cilju zaštite zdravlja ljudskih života, kaže Ðurović i dodaje da cilj nije samo kažnjavanje i represivne mere već da se pruži pomoć i savetodavna podrška poslodavcima da što pre počnu sa primenom mera iz plana a u cilju zaštite zdravlja i sprečavanja pojave i širenja virusa.– U situacijama u kojima je značajno ugrožena bezbednost ljudi, inspekcija će reagovati
– kaže sagovornik Tanjuga.

Dodaje da su se tokom vanrednog stanja poslodavci uglavnom pridržavali mera i poštovali ih, ali da je bilo i onih koji nisu davali i takav primer.

Gde god naiđemo na propuste ukazujemo poslodavcu da mora da poštuje mere, a ako su primeri drastičniji i svojim postupcima ugrožavaju zaposlene, podnosimo zahteve za prekršajne prijave iili rešenja o zabrani rada – kaže Ðurović.

Tokom vanrednog stanja inspektori su podneli 78 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i nekoliko rešenja o zabrani rada.

Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti propisuju se preventivne mere, koje je poslodavac dužan da primeni radi sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti i otklanjanja rizika za bezbedan i zdrav rad zaposlenih, kao i lica koja se zateknu u radnoj okolini, kada nadležni organ proglasi epidemiju zarazne bolesti.

Poslodavac je dužan da, za sva radna mesta u radnoj okolini, donese plan primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti, koji je sastavni deo akta o proceni rizika, koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Koje su, po Pravilniku, obaveze poslodavaca, a koje zaposlenih, pročitajte OVDE.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan