POST-KOVID SINDROM: Kod trećine obolelih očekuju se psihijatrijski problemi u budućnosti

POST-KOVID SINDROM: Kod trećine obolelih očekuju se psihijatrijski problemi u budućnosti

Očekuje se da će trećina od ukupnog broja do sada obolelih od korona virusa u Srbiji, šest meseci od preležane bolesti dobiti neki neurološki ili psihijatrijski poremećaj, objavljeno je na sajtu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKC).

Kako piše u obaveštenju na sajtu UKC-a, od ukupno 732.044 obolelih (što je podatak za 15. avgust) postoji preko 240.000 obolelih kod kojih će se šest meseci od preležane bolesti javiti neki poremećaj, dok će se kod preko 90.000 osoba neki od neuroloških ili psihijatrijskih poremećaja biti dijagnostikovan po prvi put.

Još značajnije, od ukupnog broja pogođenih, prema aktuelnim podacima postoji potencijalno preko 120.000 pacijenata sa nekim anksioznim poremećajem, a preko 100.000 pacijenata sa nekim poremećajem raspoloženja – piše u tekstu UKC-a.

Zbog toga je u okviru Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije formirana Specijalizovana ambulanta za post-kovid psihijatrijske poremećaje i probleme sa ciljem ranog skrininga, prevencije i lečenja psihijatrijskih poremećaja koji su povezani sa kovid infekcijom.

Specijalizovana post-kovid ambulanta radi u okviru Klinike za psihijatriju u redovnom radnom vremenu, dodaje se.

Istraživanje koje je sprovelo Odeljenje za psihijatriju Univerziteta na Oksfordu ukazuje da je potrebno sakupiti još podataka o uticaju korona virusa na psihičko zdravlje, ali da postoje pokazatelji da će oni koji su preležali Kovid-19 češće imati problema sa njim. Ovakvi rezultati naročito utiču na one koji su imali teži oblik korone, piše u istraživanju.

U istraživanju je učestvovalo preko 236.000 pacijenata kojima je dijagnostikovan Kovid-19, gde se pokazalo da će njih 33,62 odsto nakon 6 meseci dobiti neurološku ili psihijatrijsku dijagnozu, dok će 12,84 posto takvu dijagnozu dobiti po prvi put.

U okviru istraživanja upoređivano je koliko će se često ovakve tegobe javiti kod osoba koje su preležale grip ili drugo respiratorno oboljenje i u tim slučajevima ređe dolazi do dijagnoze u odnosu na Kovid-19.

Izvor: Nova ekonomija

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • bxxx

  pre 321 dan i 15 sati

  Nema problema, kod 2/3 populacije srobije vec ima tegobe...

  Oceni komentar:
  0
  1
 • ana

  pre 321 dan i 10 sati

  Idiotizam se nastavlja! Svesno i namerno svi mediji i političari seju strah i paniku. Svesno i namerno, uz nesebičnu pomoć korumpirane medicinske "struke" uništavaju psihičko zdravlje građana. Nadam se da će svi odgovorni za to položiti jednog dana račune. Sudu naroda.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Dela

  pre 321 dan i 2 sata

  U ovom vremenu tesko je i bez prelezane korone ne imati neke psiholoske probleme.

  Oceni komentar:
  0
  0