Postignut dogovor između Vlade i frilensera

Postignut dogovor između Vlade i frilensera

Vlada Srbije saopštila je da je postigla dogovor sa predstavnicima Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika ove industrije.

Vlada je prihvatila predlog udruženja da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 na 50 odsto.

Na sastanku je dogovoreno da će se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogućiti upisivanje radnog staža, srazmerno uplaćenom delu obaveza, saznaje N1.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu, kako se navodi u saopštenju Vlade, pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Na sastanku je dogovoreno da će uz Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja.

Vlada Srbije poručuje i da su se, imajući u vidu da je preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na ovom sastanku budu ispunjene, stekli uslovi za prestanak protesta frilensera.

Nezadovoljni radnici na internetu, okupili su se ranije danas na platou ispred zgrade parlamenta.

Nekoliko njih vezalo je ruke crvenom trakom, na kojoj je pisalo: "Poreska uprava", a ostali su držali transparente "Prvo zakon, onda porez", piše N1.

Udruženje radnika na internetu je na svojoj Fejsbuk stranici objavilo saopštenje koje prenosimo u celosti:

– U toku celodnevnog protesta protiv usvajanja aktuelnog predloga izmena Zakona o porezu na dohodak građana koji je danas razmatran u Skupštini, Udruženje radnika na internetu dobilo je poziv na pregovore sa Vladom. Održani su višečasovni razgovori kojima je postignuto da se frilenserima uvećaju normirani troškovi sa 43% na maksimalnih 50%, kao i da usvojeni obračun zaduženja važi sve do donošenja novog Zakona o fleksibilnim oblicima rada, odnosno 1. januara. Takođe, frilenseri ce moći da upišu radni staž, što će biti regulisano odgovarajućim propisima. Udruženje radnika na internetu smatra da će usvajanje ovog rešenja doneti olakšanje i rasterećenje velikom broju frilensera iako je daleko od idealnog. Udruženje će nastaviti da zastupa interese svih frilensera i potruditi se da novi Zakon najavljen za 1. 1. 2022. uredi zakonski status i uvede fer model oporezivanja koji će nam osigurati budućnost – stoji u saopštenju.

Na ovo saopštenje stigli su brojni komentari, od pohvala pa do optužbi da je u pitanju izdaja, a mnogim članovima udruženja nije jasno o čemu se radi, odnosno, pitaju se da li će morati da plate poreze i doprinose pet godina unazad. 

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan