Postoji li razlika između belih i smeđih jaja?

Postoji li razlika između belih i smeđih jaja?

U zabludi su svi oni, a nije ih malo, koji misle da su smeđa jaja zdravija i kvalitetnija od belih.

Iako postoji uvreženo mišljenje da kokoške koje se zdravije hrane više nose smeđa nego bela jaja, uzgajivači i nutricionisti za "Blic" tvrde da nije tako.

Na mnogim sajtovima može se naći tvrdnja da su smeđa jaja bolja jer sadrže više nutrijenata. Ima i onih koji misle da su ona ukusnija.

Neki će reći kako je razlika evidentna: bela jaja su bela, a smeđa su smeđa. I, zaista, to je stvarno tako jer ispod ljuske jajeta i bela i smeđa su jednaka - daće nam jednake nutrijente, istoga su ukusa, a i biće jednako ukusna u bilo kojem jelu.

Zagovornici smeđih jaja, ipak, neće se predati. Pitaće nas koliko nam se puta dogodilo da je u nekim jajima žumance žuće? A onda će poentirati: žuće žumance češće je kod smeđih jaja, a razlog tome je prehrana kokoški. One kokoške koje nisu deo industrije, odnosno koje žive i ležu jaja u domaćem uzgoju, češće će izlegati smeđa jaja. Upravo odatle stav kako su smeđa jaja zdravija od belih. Ali, ovo je samo još jedna od mnogih zabluda kada je reč o hrani.

Uzgajivač Vladimir Petrović kaže za "Blic" da boja ljuske zavisi od vrste kokošaka.

- Bela jaja u sebi imaju manje holesterola, slađa su i belance se bolje muti. Ona su ređa, ali su i traženija. Dakle, boja ljuske nema veze sa ishranom kokošaka, već ima veze sa bojom žumanceta. Kada kokoška jede komponente koje imaju više crvenog pigmenta, žumance je žuće. Ali i ono manje žuto je odličnog kvaliteta. Kokoške hranimo prirodnom hranom, ječmom, sojom, žitima, dodajemo i vitamine – objašnjava Petrović.

Cena belih jaja je, kako kaže, za dva dinara po komadu skuplja od smeđih.

- Bela jaja koštaju 14 dinara, dok su smeđa 12. Klase jaja se razlikuju po težini, a ne po kvalitetu. Pa su tako najteža od 75 do 80 grama, dok su najlakša ispod 45 grama – tvrdi vlasnik poljoprivrednog gazdinstva Petrović.

Nutricionista Milka Raičević smatra da su jaja bez obzira na boju ljuske zdrava i da ih treba jesti nekoliko puta nedeljno.

- Koke koje su kljucale zdravu hranu daće nam zdravija jaja. Nema to veze sa ljuskom i njenom bojom. Organska jaja su najzdravija. Jaja su jedini zdravi izvor proteina, sadrže aminokiseline, belance je lako svarljivo, ali i žumance ima svoje blagodeti. Jaja treba jesti bar tri puta nedeljno - kaže ona.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija klisa promenada matičar novi sad isključenja struje jkp novosadska toplana sahrane novi sad Spens bez vode novosadski sajam Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina raspored sahrana novi sad betanija isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište jkp lisje JGSP "Novi Sad" novorođenčad detelinara Elektrodistribucija Novi Sad bez struje novosađani bebe servisne informacije novosadska policija servisne informacije novi sad