Postoji potreba za povećanjem broja hraniteljskih porodica

Postoji potreba za povećanjem broja hraniteljskih porodica

Iz godine u godinu broj dece koja su u sistemu socijalne zaštite raste, te je trenutno 1.094 mališana koji su krov nad glavom dobili u nekoj od 753 hraniteljskih porodica, podaci su koji su predstavljeni na okruglom stolu u organizaciji Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad (CPSUNS).

 

Ta ustanova je jedina takvog tipa na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, postoji od 2014. godine i uskoro će preuzeti hraniteljske porodice iz još dve opštine - Srbobrana i Temerina. Skup je održan u prostorijama Dečjeg sela "Dr Milorad Pavlović" u Sremskoj Kamenici, prenosi "Dnevnik". 

- Cilj sastanka je razmena iskustava sa našim glavnim partnerima, a to su Centri za socijalni rad sa teritorija Južnobačkog, Sremskog i Srednjobanatskog upravnog okruga, a zajedničkim snagama se trudimo da pronađemo adekvatnu porodicu za konkretno dete i da u periodu, dok dete ne može da boravi u svojoj biološkoj porodici, bude zbrinuto na najbolji način - rekla je direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad Ivana Koprivica.

Dece, koja su smeštena u nekoj od hraniteljskih porodica, najviše ima u Novom Sadu, potom u Sremskoj Mitrovici, Novoj Crnji, Zrenjaninu, Bečeju, Beočinu,... Kako je Koprivica najavila, u toku je kampanja "Otvori srce, postani hranitelj" koja ima cilj da animira porodice i da ih motiviše da se jave da brinu o deci koja nemaju biološke roditelje.

- Instrumentalni motiv ne može biti jedini. Altruizam je taj koji dovodi ljude da se bave ovim poslom, jer vi 24 sata brinete o nečijem detetu. U pitanju je isključivo altruistički motiv da se nekom detetu pomogne, kao i da se učini nešto za svoje okruženje – napominje direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje. 

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan