Postoji potreba za povećanjem broja hraniteljskih porodica

Postoji potreba za povećanjem broja hraniteljskih porodica

Iz godine u godinu broj dece koja su u sistemu socijalne zaštite raste, te je trenutno 1.094 mališana koji su krov nad glavom dobili u nekoj od 753 hraniteljskih porodica, podaci su koji su predstavljeni na okruglom stolu u organizaciji Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad (CPSUNS).

 

Ta ustanova je jedina takvog tipa na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, postoji od 2014. godine i uskoro će preuzeti hraniteljske porodice iz još dve opštine - Srbobrana i Temerina. Skup je održan u prostorijama Dečjeg sela "Dr Milorad Pavlović" u Sremskoj Kamenici, prenosi "Dnevnik". 

- Cilj sastanka je razmena iskustava sa našim glavnim partnerima, a to su Centri za socijalni rad sa teritorija Južnobačkog, Sremskog i Srednjobanatskog upravnog okruga, a zajedničkim snagama se trudimo da pronađemo adekvatnu porodicu za konkretno dete i da u periodu, dok dete ne može da boravi u svojoj biološkoj porodici, bude zbrinuto na najbolji način - rekla je direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad Ivana Koprivica.

Dece, koja su smeštena u nekoj od hraniteljskih porodica, najviše ima u Novom Sadu, potom u Sremskoj Mitrovici, Novoj Crnji, Zrenjaninu, Bečeju, Beočinu,... Kako je Koprivica najavila, u toku je kampanja "Otvori srce, postani hranitelj" koja ima cilj da animira porodice i da ih motiviše da se jave da brinu o deci koja nemaju biološke roditelje.

- Instrumentalni motiv ne može biti jedini. Altruizam je taj koji dovodi ljude da se bave ovim poslom, jer vi 24 sata brinete o nečijem detetu. U pitanju je isključivo altruistički motiv da se nekom detetu pomogne, kao i da se učini nešto za svoje okruženje – napominje direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje. 

Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE. 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadska policija sahrane betanija Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana novi sad bez vode maturanti bebe Vreme u Novom Sadu horoskop elektrovojvodina servisne informacije novi sad bez struje Spens jkp novosadska toplana gradsko groblje novosađani Isključenje struje jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje isključenje vode RHMZ vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište vremenska prognoza servisne informacije novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija