Postupak prinudne likvidacije biće skraćen od 1. juna

Postupak prinudne likvidacije biće skraćen od 1. juna

Skraćeni postupak prinudne likvidacije preduzeća sprovodiće se od 1. juna zbog nepodnošenja finansijskih izveštaja, zabrane obavljanja delatnosti, oduzimanja dozvole i licence ili ako firma ostane bez zakonskog zastupnika.

Iz Agencije za privredne registre (APR) kažu da će se skraćeni postupak prinudne likvidacije sprovoditi u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima koje su usvojene sredinom novembra 2021. godine.

Primena skraćenog postupka izvršiće se nad privrednim društvima kod kojih su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju propisani članom 546. stav 2. Zakona, koje nije moguće otkloniti u momentu pokretanja postupka. Izmenama Zakona o privrednim društvima propisano je da se firmama više neće ostavljati dosadašnji rok od 90 dana da otklone nedostatke i izbegnu prinudnu likvidaciju, već će prestati da postoje u relativno kratkom roku – navode iz APR-a, a prenosi Biznis.rs.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, prošle godine uslove za prinudnu likvidaciju ispunilo je 5.027 privrednih subjekata.

Ova vrsta gašenja preduzeća pokreće se u tačno određenim slučajevima propisanim zakonom i nju po službenoj dužnosti pokreće Agencija za privredne registre Republike Srbije. Likvidacija je postupak prestanka postojanja privrednog društva koje ima dovoljno sredstava za namirenje svojih obaveza. To znači da ta opcija nije namenjena firmama koje su nesolventne, odnosno prezadužene, i njima kao jedina opcija ostaje da pokrenu stečaj.

Ono što u bitnome razlikuje posledice okončanja prinudne i dobrovoljne likvidacije jeste činjenica da nakon okončanja prinudne likvidacije kontrolni član d.o.o. i kontrolni akcionar odgovaraju svojom imovinom neograničeno solidarno za obaveze društva i nakon brisanja iz registra u periodu od tri godine. U slučaju dobrovoljne likvidacije, članovi d.o.o. i a.d. odgovaraju za obaveze društva samo do visine primljenog iznosa iz likvidacionog ostatka, takođe u periodu od tri godine od dana brisanja društva iz registra.

Pre pokretanja postupka prinudne likvidacije registrator privrednih subjekata na internet stranici objavljuje obaveštenje o privrednom društvu kod koga su se stekli razlozi za prinudnu likvidaciju koje nije moguće otkloniti u trajanju od 30 dana, odnosno 90 dana kod postupka koji nije skraćen –  objašnjvaju iz APR-a.

Skraćeni postupak likvidacije preduzeća sprovodiće se ako je izrečena zabrana obavljanja delatnosti, a društvo ne otpočne likvidaciju u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti akta. Takođe i prilikom zabrane obavljanja registrovane delatnosti, u slučaju da društvo ne registruje brisanje, odnosno promenu te delatnosti ili ne otpočne likvidaciju u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti tog akta. 

Oduzimanje dozvole, licence ili odobrenja za obavljanje registrovane delatnosti, takođe su razlozi zbog kojih će se procedura prinudne likvidacije sprovesti po skraćenom postupku.

Koji su uslovi za prinudnu likvidaciju i šta se dešava sa imovinom brisanog društva pročitajte OVDE.

Izvor: Biznis.rs (Ljiljana Begović)

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan