POSVETA TALENTU I SLOBODI: Novosadska premijera "Koštane" Kokana Mladenovića

POSVETA TALENTU I SLOBODI: Novosadska premijera "Koštane" Kokana Mladenovića

Predstava "Koštana", u režiji Kokana Mladenovića, premijerno će se pojaviti pred novosadskom publikom 24. septembra, na sceni "Jovan Đorđević" u Srpskom narodnom pozorištu.

Naslovnu ulogu tumači novosadska glumica Emina Elor, a pored nje u predstavi igraju i Emir Hadzihafizbegović, Emir Ćatović, Milan Kovačević, Nebojša Dugalić, Radoje Čupić, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Gordana Đurđević Dimić, Danica Grubački, Nina Rukavina, Andreja Kulešević i Jelena Marković. Muziku za predstavu komponovao je Marko Grubić, koji zajedno sa članovima sastava "Vrooom", Andrijanom Belošević i Džamalom al Kisvwanijem, izvode numere uživo.

EMINA ELOR, prvakinja Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaza, uvek je posvećena ulozi – bilo to u  komediji, tragediji, vodvilju ilimjuziklu. Glumica predana radu i istraživanju u teatru, sa više od 40 pozorišnih uloga i 10 godina je prisutna u pozorištu, ali i  na filmu i televiziji. Nagrade osvaja od početka karijere kojih ima više desetina, a izdvajamo  Sterijinu nagrade i dva Patakijeva prstena.

Nalet strasti i talenta

"Koštana" je velika posveta talentu i slobodi. Lik Koštane nadrasta sredinu u kojoj živi, ruši ustaljena pravila i obrasce ponašanja, uskovitlava "mrtvo more" jedne bezidejne i zatvorene sredine i na kraju biva proterana. Palanka se uvek nemilosrdno obračunava sa onim što je ugrožava. Koštana peva o slobodi, slobodi ljubavi, slobodi strasti, slobodi pojedinca od svih društvenih stega. Njen način pevanja i plesa toliko je originalan, a njen izgled tako zavodljiv, da čitav grad biva "ugrožen" njenom pojavom – lokalna hijerarhija se raspada, a moralne norme patrijarhalnog konzervativnog sveta počinju da pucaju pred ovim naletom strasti i talenta. Palanka će učiniti sve da Koštanu svede na svoju meru. Pokušaće da je kupe, udaju, prodaju. Sama u svom tragičnom kraju, izdana od onih koji su joj glorifikovali slobodu i ljubav (Mitke i Stojan), Koštana će morati da nauči kolika je cena različitosti. Grad nije znao kako da se odbrani od njenog talenta koji nadrasta njihove živote.
 

Progonstvo je surovi izraz njihove ujedinjene nemoći protiv jednog bića koje im je pokazalo svu laž njihove svakodnevice. Tema slobode je, u slučaju glavne junakinje komada, neodvojiva od talenta. Biti talentovan, talentovaniji od drugih, videti svet čulnije i uzbudljivije nego što ga oni doživljavaju, znači i boriti se za takav svet. Koštana nema milosti prema lažnim vrednostima koje vladaju u njenom gradu, nema razumevanja za trule porodične odnose koje na okupu održava lažni palanački moral i „stid od sramote“. Svet oko nje se raspada i ona će pevati na sav glas o onome što je guši i sputava. Kao i životu, na kraju komada će apsolutno biti pobeđeno od realnog, sloboda od nužnosti.

PRODAJA KARATA za premijeru predstave  "Koštana " startovala je 30. avgusta, a ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima "Gigstixa" i na blagajni Srpskog narodnog pozorišta Cene ulaznica iznose za parter I 1.200, parter II 1.000 i 800 dinara za mesta na balkonu.

Oceni vest:
1
11

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mirko

  pre 1079 dana i 2 sata

  Zašto taj "sjajni" reditelj svoju Koštanu ne postavi u Beogradu nego "nadrasta sredinu u kojoj živi, ruši ustaljena pravila i obrasce ponašanja, uskovitlava "mrtvo more" jedne bezidejne i zatvorene sredine" u Novom Sadu. Zašto mi moramo da svakom nabeđenom i nadobudnom samonazvanom "neshvaćenom umetniku" otvorimo vrata pored nadarenih naših reditelja?

  Oceni komentar:
  2
  0
raspored sahrana i ispraćaja štrand servisne informacije jkp lisje isključenje vode servisne informacije novi sad bez struje novosađani RHMZ havarija na vodovodu novorođenčad isključenja struje bez vode almaško groblje matična knjiga rođenih betanija novi sad sahrane novosadsko porodilište centralno groblje u Futogu vremenska prognoza novi sad bebe elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo gradsko groblje raspored sahrana novi sad porodilište radosne vesti jkp novosadska toplana JKP Vodovod i kanalizacija