Potpisan ugovor, Novi Sad kupuje 10 električnih autobusa

Potpisan ugovor, Novi Sad kupuje 10 električnih autobusa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolangeli potpisali su ugovor o kreditu za nabavku do 10 niskopodnih električnih autobusa sa povezanom infrastrukturom za punjenje.

Projekat nabavke je pod okriljem Programa "Zeleni gradovi" EBRD koji je zasnovan na velikom iskustvu te institucije u investiranju u gradsku  infrastrukturu. Miloš Vučević je naglasio da je uvođenje autobusa na električni pogon od velikog značaja za Novi Sad. 

JGSP "Novi Sad" je raspisalo tender za kupovinu prvih deset električnih autobusa i kupovinu prateće infrastrukture 4. novembra. Rok za podnošenje ponuda je 4. januar 2022. godine, a rok za isporuku 13 meseci. EBRD će finansirati ovu kupovinu sa kreditom od osam miliona evra na period od osam godina odnosno uz dve godine grejs perioda i šest godina otplate, sa kamatnom stopom od 1,1 % ‒  rekao je gradonačelnik.

Mateo Kolangeli je istakao da je zajednički cilj očuvanje životne sredine i stvaranje uslova za kvalitetniji život ljudi u gradovima i da je posle nabavke velikog broja autobusa na prirodni komprimovani gas napravljen korak dalje.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dule

  pre 469 dana i 8 sati

  Kolko ce se od toga pokrasti? Zanimljivo, jedan autobis ce da nas kosta 850000 evra??

  Oceni komentar:
  0
  4
 • B54

  pre 469 dana i 8 sati

  Sve su rekli, samo nema ko je digao kredit, Grad ili GSP.
  Ako je GSP digao kredit on iz cene karte ne može to da finansira i ide u propast, a Grad je bio tu samo za slikanje i promociju !

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Opet se zaigrali

  pre 469 dana i 6 sati

  Možda je 850.000 evra sada. Ali, čekaj dok dođe vreme za zamenu baterija. Jer, u čitavoj priči su najskuplje baterije. Koje će u slučaju vozanja GSP-a brzo da odu.
  Uzmimo na primer prosečno električno auto.
  35.000 evra auto - 15.000 evra zamena baterija. Kod uata je to maksimalno 7 godina, kod GSP-a ako bude 2 godine, biće dobro. Samo, neće biti 15.000 evra već 300.000 evra.
  Ali, tu će verovatno da se nađe partijski kum Đura, da sa svojom firmom ponudi zamenu baterija. Di ćeš bolje?
  Zbog toga je priča o litijumu u čitavom svetu zanimljiva, jer omogućava bogaćenje i nadajmo se, vremenom pad cena baterija.
  Vidoviti Kinezi su zbog toga napravili autobuse u Šangaju, koji ne koriste baterije, već kondenzatore velikog kapaciteta. Osobina kondenzatora je da veoma dugo traju.
  Na svakoj autobuskoj stanici ih dopunjavaju, u vremenu dok putnici izlaze. Dignu trolu i pune kondenzatore, zatvore vrata, spuste trolu i idu dalje.
  850.000 evra Njujork ne daje, niti kupuje E-autobuse.
  Bolje da smo osnivali SOPSTVENU fabriku autobusa.
  Imali smo NeoBus. Ako ne umete umesto motora ubaciti baterije i elektromotore...
  Onda zaslužujete da dobijate nagradu poput onih 5 inženjera, za spajanje iverice, solarne ćelije, LM7805 i baterija - za punjač mobilnih. I trebalo je 5 inženjera za nešto što jedan majstor uradi.

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Auto na baterije

  pre 468 dana i 17 sati

  Mnogi vlasnici električnih automobila su ih kupovali ne znajući koliko će ih izaći zamena baterija. A radi se o visokokvalitetnim i skupim litijumskim baterijama.
  Sve procene cene kompleta baterija se kreću u okviru cene jeftinijeg automobila na motorni pogon.
  Za 5-7 godina, kada dođe taj trenutak, mnogi vlasnici će se odlučiti da svoj prispeo za zamenu, ponude tržištu polovnih automobila taj i takav električni automobil. A da uzmu novi sa novim baterijama.
  Postavlja se pitanje, ko će biti spreman da kupi polovan automobila, sa dotrajalom karoserijom i zatim da uloži u njega 15.000 evra za kupovinu novih baterija? Retko ko.
  Što znači da će sadašnji električni automobili odlaziti u mlevenje i reciklažu.
  Verovatna je stvar, da će se u budućnosti automobili ozbiljnije iznajmljivati.
  A da će se rent-a-car kompanije baviti organizacijom zamene baterija po povoljnijim cenama, zbog obima. Jer, sada se bave uglavnom pranjem novca, ko ne veruje neka pokuša da iznajmi auto na 1-2 dana.
  Srbija nema struje za električne automobile. Punjenje 30KWh noću kao minimum puta milion automobila, da bi svako mogao da voza svoju guzu 100km u toku dana?
  Kada se suoče sa ovim pitanjem, nema tog Srbina koji neće biti za atomske elektrane.
  Još uvek mi ne ide u glavu kako je u Hrvatskoj Rimac mogao da napravi svetsko čudo
  sa proizvodnjom 500 ručno rađenih elektro automobila snage 1600KW ( jeste, kilovata)
  A Novi Sad je ubio svoju proizvodnju autobusa, a zatim bez mnogo razmišljanja - jer je tako najlakše - daje osam miliona evra za nabavku električnih, prvenstveno radi političkog marketinga.
  Nećemo o tome da je za taj novac mogao da nabavi bar 25 na plin, koji je takođe ekološko gorivo.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Doktor

  pre 468 dana i 11 sati

  Baterija, baterija…
  Bednici pričaju samo o baterijama, litijumu, a ne pitaju se pošto su pluća?!
  Kada tako volite izduvne gasove, zatvorite se u garažu na 30 min. sa upaljenim autom-fosilnim. Tada će svet postati bolje mesto!

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Botovi odstupite!

  pre 468 dana i 10 sati

  Doktore, vrati se nazad u svoju partiju. Možda ti možeš da plaćaš tako skupe baterije naplaćivanjem pregleda po 50 evra, ali običan čovek ne može.
  Postoji i par-nepar kao metod regulacije ovog divljeg saobraćaja, i zabrana ulaska u centar, kako je to London uradio.
  A ovo je rasipanje narodnog novca i ugrađivanje u kupovinu, jer je ostavljen kratak rok za tender, do pravoslavnog Božića.
  Tih 10 autobusa su samo politička promocija "Vi'š kako mi brinemo za tebe!" a ne'e ni[ta promeniti u očajnom zagađenju Novog Sada automobilima.
  Samo u mojoj blizini konstantno 300.000 kubika izduvava Co2 i SO, NO2....

  Oceni komentar:
  0
  1