Potpuna konfuzija na šalterima za dokumenta

Potpuna konfuzija na šalterima za dokumenta

Iako državni službenici od juče zakonski ne smeju da od građana traže dokumente koji su već u službenoj evidenciji, Novosađani tvrde da to nije slučaj.

Naime, juče je stupio na snagu dugoočekivani Zakon o opštem upravnom postupku, koji predviđa da su baze državnih organa povezane i lični podaci građana već evidentirani - izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo, prebivalište... Takođe, građani bi trebalo da dobijaju rešenja o porezu na imovinu elektronskim putem, a oslobođeni su i taksi za dokumentaciju.

Međutim, kako tvrde građani koji su juče poranili u novosadski SUP, šalterski službenici nisu znali da li smeju ili ne smeju da uzimaju dokumenta za pasoš i ličnu kartu, te su lične podatke prepisivali i unosili u računare. Kako su se novinari uverili u SUP-u, ubrzo se zbog opšteg haosa u šalter-sali odustalo od neuzimanja dokumenata, a već oko devet časova svi šalteri su uredno primali dokumentaciju građana.

U SUP-u saznajemo da uredno radi zakazivanje, ali se ne zna i da li je potrebno doći u svoj termin sa ili bez dokumentacije. U matičarskoj službi navode da baze s podacima građana nisu spremne, iako je zakon stupio na snagu, te da će biti potrebno ne samo popuniti ih podacima, već i umrežiti između gradskih službi koje izdaju lične dokumente. Za to će biti potrebno vreme.

Koliko će ova praksa potrajati, kao i zbog čega je došlo do ovih problema u primeni zakona, nisu odgovorili u novosadskoj policiji.

Podsetimo da novouvedeni sistemi povezanosti državnih organa ne funkcionišu ni u oblasti zdravstva. Projekat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave "Bebo, dobrodošla na svet" predviđa dobijanje svih neophodnih papira za novorođenče u samom porodilištu, ali kako navode u resornom ministarstvu, sistem funkciniše samo u nekoliko porodilišta, ali ne i u novosadskom. Razlozi su tehnička neopremljenost i manjak kadra.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • PeraKojotSuperGenije

    pre 2849 dana i 10 sati

    SUP? PU u Novom Sadu. Nepismeni novinari.

    Oceni komentar:
    0
    0
  • Zoran

    pre 2849 dana i 12 minuta

    Bilo je za očekivati tak nešto...

    Oceni komentar:
    0
    0