Potražnja za sezonskim radnicima u regionu digla cenu rada

Potražnja za sezonskim radnicima u regionu digla cenu rada

Pandemija koja je potopila dve sezone, ali i želja građana da ove godine pošto poto vide more masovno je podigla i tražnju za sezonskim radnicima u okruženju, ali i cenu njihovog rada. U Hrvatskoj i Crnoj Gori traži se radnik više, a plate idu i do 2.500 evra!

Samo Hrvatskoj nedostaje oko 35.000 radnika, a manjak može da se bude prilika za domaće radnike, koji već godinama na leto odlaze u Hrvatsku i Crnu Goru i vraćaju se sa letnje tezge osetno finansijsko teži. Očekivanja su da će najbolje proći radnici u ugostiteljstvu kojima se plate kreću od 600 evra najmanje (koliko se plaćaju sobarice u hotelima) do nekoliko hiljada evra na koliko mogu da računaju profi kuvari.

Mnogi poslodavci već uveliko traže radnike i to osećaju i srpski ugostititelji. Njima radnici poslednjih nedelja sve češće najavljuju otkaze, a kako kažu računica je jasna.

Moj konobar ide u Crnu Goru i to za platu od 800 evra plus dobija smeštaj i hranu. Kod mene ima 50.000 dinara. Oni koji idu u Hrvatsku ugovaraju još bolje uslove – kaže jedan beogradski ugostitelj.

Od 150.000 radnika koji su potrebni Hrvatskoj za predstojeću letnju sezonu, trenutno ih prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje fali između 30.000 i 35.000.

Iako je Hrvatska zakonski regulisala angažman sezonskih radnika, ipak mnogi sezonci sa tržišta radne snage se odlučuju da odu za inostranstvo.


Čak ni plate nisu male, primera radi plata za kuvara se kreće od 2.000 do 2.500 evra, za konobara oko 1.000 evra plus bakšiš, a ostali pomoćni radnici mogu da očekuju plate od 500 do 1.000 evra. Potrebno je istaći, da kada se pogledaju oglasi na internetu, uz ove plate gotovo svi poslodavci nude smeštaj, a jako veliki broj njih obezbeđuje i obroke svojim zaposlenima.

Problem nedostatka radne snage je nešto sa čim se i Crna Gora suočava već dugi niz godina. Ova zemlja je potražnju za radnicima povećala još početkom godine, jer kao i u slučaju hrvatske, zvanični izvori iz Crne Gore navode da je glavni uzrok beg domaće radne snage za inostranstvo.

Kao i prošle godine, i ove se očekuju pozamašne plate za sezonske radnike u Crnoj Gori. Na oglasima na internetu barmenima se nude plate od 800 do 900 evra, konobarima nešto niže, oko 700 evra koliko su poslodavci spremni da plate i pomoćnog kuvara. Kuvarima se nude plate od 1.200 evra pa na gore.

Naravno, u luksuznijim odmaralištima cene rada su osetno veće.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Opšte blagostanje

  pre 203 dana i 1 sat

  U dobronamernost, svesrdnu saradnju i opšte blagostanje vezano za pojmove Hrvatska i Crna Gora smo imali prilike da se uverimo, više puta.
  Jednako tako traže radnike i u Grčkoj, a kao što smo svi koji smo išli tamo imali prilike da se uverimo, veliki broj naših mladih ide tamo da radi, ali i da se kupa.

  Oceni komentar:
  0
  2