Potrošači se najčešće žale na odbijene reklamacije na tehniku

Potrošači se najčešće žale na odbijene reklamacije na tehniku

Prigovori potrošača najčešće se odnose na odbijene reklamacije kada su u pitanju obuća, telefoni, laptopovi, bela tehnika i nameštaj.

– Vrlo često se interesuju za kupovinu polovnih automobila, zaključivanje ugovora na daljinu ili van poslovnih prostorija, kao i na usluge koje pružaju telekomunikacioni i poštanski operateri, turističke agencije i javna preduzeća čija je delatnost pružanje usluga od opšteg ekonomskog interesa. Često nam se potrošači obrate samo za savet o tome koja su njihova prava, na koji način da ih ostvare, na koji način da ulože reklamaciju, u kojem periodu trgovac odgovora za nesaobraznost, u kojem roku je trgovac u obavezi da odgovori na reklamaciju i reši je - kaže za "Dnevnik" pravna saradnica u Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine Jelena Mićunović.

Dešava se, međutim, da potrošači pitanja postavljaju i pre nego što se obrate trgovcu zbog reklamcije. U tom slučaju Udruženje za zaštitu potrošača daje im pravni savet i pouči ih o tome koja su njihova zakonska prava. Potrebno je da reklamaciju ulože isključivo trgovcu, a ne servisu, imaju pravo da od prodavca zahtevaju da se nesaobraznost otkloni popravkom, zamenom, umanjenjem cene ili raskidom ugovora. U slučaju zaključivanja ugovora na daljinu ili van poslovnih prostorija, mogu odustati u roku od 14 dana, u slučaju kupovine polovnih automobila prodavac je odgovoran za nesaobraznost.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan