POTROŠAČKI KUTAK: Cene ogreva na novosadskim stovarištima i preko oglasa

POTROŠAČKI KUTAK: Cene ogreva na novosadskim stovarištima i preko oglasa

Iako je leto u punom jeku, mnogi Novosađani, posebno oni koji žive u kućama u gradu i prigradskim naseljima već su počeli da razmišljaju o kupovini ogreva. Ništa čudno, jer smo svakodnevno zatrpani informacijama kako nas očekuju teška zima i poskupljenje struje. 

Nažalost, i cene ogrevnog drveta nastavljaju da rastu, pa se u ovom trenutku u većini gradova za kubik ogrevnog drva plaća oko 80 evra. Osim ogreva, kako saznajemo, povećana je potražnja i za kaljevim pećima, ali i za "smederevcima" koji su uglavnom popularni u seoskim sredinama. Zato smo proverili da li ogreva za zimu ima dovoljno i kolika je cena drva i uglja, ali i pećki. 

Interesantno je da većina stovarišta, i ako imaju sajtove, isključivo rade na upit i više ne stavljaju cene ogreva. 

Na onim malobrojnim, poput stovarišta "Maj-Gor" koje se nalazi u Privrednikovoj 9, već dosta toga nema, a trenutno u ponudi imaju reslove bukve (1m x 1m x 2m) gde za komad treba izdvojiti 12.000 dinara, drva u džaku – bukva, hrast i bagrem staju 600 donara (komad), dok džak hrasta i bagrema za potpalu iznosi 500 dinara. Za tonu mrkog uglja "Banovići" (orah/kocka) treba izdvojiti 19.000 dinara. Za svoje kupce takođe cepaju i režu drva a, po potrebi, i donose na kućnu adresu. Ukoliko odlučite da kod njih kupite ogrev trebalo bi da znate da odobravaju kupovinu na rate i to za penzionere i sindikate


I na
stovarištu "Peleprom" koje se nalazi na adresi Sentandrejski put 8 u ponudi imaju ogrevno drvo, pelet, briket, hrast, cer, bukvu, rezanu građa, letve, paletirano drvo, kao i prevoz građe, a cene su slične kao i na pomenutom stovarištu. 

Oglasi

Interesantno je da se drva, ali i sve ostalo što može da se loži, prodaje i preko platforme "Kupujem-Prodajem" pa tako jedan Novosađanin prodaje hrastov parket isključivo za loženje po ceni od 200 evra. I dotični Đorđe iz Novog Sada, prodaje drva po ceni od 10.000 dinara a, kako navodi u svom oglasu, na lageru ima metarsko ogrevno drvo – bukvu, cer, grab i bagrem. S tim da u napomeni stoji da ne odvozi do željene adrese ništa ispod 5 metara. Na istoj platformi i Zoran prodaje suva drva za 60 evra, a ona se nalaze u Ribnjaku. I ostali oglasi na netu su preplavljeni ponudom drva gde za metar ogrevnog – najčešće bukve ili cera, treba izdvojiti 10.000 dinara. Ima i onih koji prodaju trupce pa tako orahov, prečnika 20–25 cm i čiste visine staje 50 evra.


Pojedini su se dosetili te prodaju pelete čokanja (šapurike) gde za tonu treba izdvojiti 230 evra, a pakovanje je u džambo vrećama koje teže između 500 i 600 kilograma, dok 250 evra staje tona šapurike spakovana u džakove od po 15 kilograma
Valjalo bi napomenuti da, kada je u pitanju upotreba čokanja, oni se najčešće koriste kao "gorivo" za peći i kotlove i to za grejanje stambenog prostora. 

S druge strane, za tonu uglja treba izdvojiti i do 42.000 dinara. Novosađani koji žive u kućama, a koji su rešili da umesto gasa ponovo aktiviraju pećke trebalo bi da znaju da "smederevac" staje 19.500–22.500 dinara, dok za polovnu kaljevu peć treba izdvojiti između 10.000 i 20.000 dinara. Ove peći su odličan vid grejanja jer troše 4–5 m3 drva po sezoni. 


Dobra vest za one koji žive u zgradama je ta da
skoro svaka zgrada ima dimnjak, inače ne bi mogla da bude sagrađena jer investitori ne bi dobijali dozvole za gradnju ako dimnjak nije predviđen samim nacrtom. Ipak, u zgradama koje su priključene na centralno grejanje postoji problem, a to je da su dimnjaci nedovoljno održavani, zapravo su veoma zapušteni. Zato je potrebno da stanari pozovu odžačare da bi se proverila ispravnost i funkcionalnost dimnjaka – ukoliko za tim bude potrebe. Inače, dimničarina se za stan od 49 metara kvadratnih u Novom Sadu plaća 49 dinara na mesečnom nivou, što godišnje izađe 588 dinara, a što je stan veći i troškovi ove usluge se povećavaju. 

Oceni vest:
1
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Drugboki

  pre 6 dana i 16 sati

  A gde je inspekcija da stane lopovima na kraj.

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Željko

  pre 2 dana i 23 sata

  Kojim Novosadskim stovarištima?? Koliko ja vidim ugalj konkretno u Novom Sadu prodaje samo Maj gor i to kad ga ima. Ja lično ne mogu da nađem još koje stovarište koje prodaje ugalj u N.S i okolini. Bilo bi lepo da ste naveli stovarišta.

  Oceni komentar:
  0
  1