POTROŠAČKI KUTAK: Da li je isplativija kupovina novog ili popravka starog televizora 

POTROŠAČKI KUTAK: Da li je isplativija kupovina novog ili popravka starog televizora 

Televizor je za mnoge jedan od najboljih izuma bez kojeg je danas gotovo i nezamislivo živeti. Ujedno, reč je o aparatu koji se brzo troši, pa je vrlo moguće da će nakon isteka garancije doći do njegovog kvara. Pojedini sugrađani, ipak, kažu kako su imali ludu sreću te im se televizor nikada u životu nije pokvario, dok drugi, opet, kubure i stalno ih nose na popravku. 

Da li će se televizor češće ili ređe kvariti zavisi od više faktora – od marke, od toga da li je u pitanju LED, Smart, a mnogo zavisi i od toga da li je mlađe ili starije generacije. Međutim, ni to ne mora da igra veliku ulogu jer se često dešava da je serija u kojoj je proizveden TV koji ste vi kupili jednostavno falična. 

Zato, kada dođe do kvara, Novosađani su obično u dilemi da li da ga poprave ili jednostavno bace u đubre i kupe novi. Postoji i opcija da pozovete neku firmu koja se bavi reciklažom pa izvučete i "koji dinar" za vašeg starog ljubimca. 

Istražili smo za vas da li je jeftinije popraviti ili kupiti nov TV aparat. 

Popravka

Ukoliko vam se pokvari omiljena kućna sprava, trebalo bi da znate da u pojedinim servisima naplaćuju dijagnostiku koja je između 500 i 1.000 dinara, a ova usluga se odnosi samo na to da onaj ko vam popravlja televizor utvrdi šta nije u redu. Postoje i servisi koji ne naplaćuju ovu uslugu. Dakle, time je problem delimično rešen, ali ukoliko se utvrdi da je došlo do kvara, najčešće mora da se zameni deo, a zatim i da se plati njegova zamena. Dijagnostikom se utvrđuje da li je kvar velik ili ne, pa se u zavisnosti od toga utvrđuje i cena popravke. 


Primera radi, ukoliko na TV-u nema slike, taman je ekran i jedva vidljiva slika pod nekim uglom, najverovatnije je došlo do kvara u pozadinskom osvetljenju displeja. Tada je najčešće potrebna zamena led traka i usluga ugradnje, a u zavisnosti od modela i marke ova usluga staje
od 5.600 dinara pa naviše. Rešavanje problema sa napojnim sistemom koštaće vas od 3.000 pa naviše, a ovo je vrlo čest kvar jer takozvani LED televizori tada uopšte neće da se uključe, ne reaguju ni na koji način ili se na kratko uključe, ali se odmah nakon toga i isključe. 

Postoje i oni još veći kvarovi, a jedan od njih je i servis matične ploče koji bi mogao da košta i preko 12.000 dinara. Zato je pitanje isplativosti uvek bitan preduslov za odluku da li televizor treba popravljati ili se odlučiti za kupovinu novog. U takvim slučajevima bilo bi dobro da od servisa tražite predračun kako biste  procenili koliko ste platili televizor i koliko ste spremni da izdvojite za njegovu obnovu. 

Kupovina televizora

Danas je tržište preplavljeno LED i Smart televizorima, a njihova cena zavisi od brenda, veličine i modela. Tako, primera radi, Led TV marke "Vivax" staje od 15.000 do 18.000 dinara, "VOX" televizori su od 13.580 do 14.999 dinara, a "Fox" Smart može da se nađe po ceni od 18.000 pa naviše.  Televizori marke "Tesla" su između sedamnaest i 21.000 dinara, a toliko staju i aparati marke "Elit". "Alpha" televizori su od 18.000 do 25.000 dinara, dok "Hisense"  SMART TV može da se kupi po ceni od 27.000 dinara, koliko košta i televizor marke "Grunding".  "Philips" TV aparati na akciji iznose između 28.000 i 32.000 dinara, a "Samung" je 32.000 dinara. Reč je o televizorima čiji je ekran između 24 i 32 inča, mada su prodavnice prepune i ekskluzivnijih modela za koje treba izdvojiti od 100.000 pa čak do 300.000 dinara. 


Među sugrađanima su sve popularniji i polovni televizori koji se donose iz inostranstva, a njihova cena je od
50 do 250 evra. Kada se sve oduzme i sabere, čini se da je isplativije kupiti novi TV, jer za pojedine starije modele čak više i ne postoje delovi. 

Oceni vest:
8
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kako god okreneš malo karaktera

  pre 128 dana i 7 sati

  E, ovde moram kao majstor da vam progovorim. NE kupujte brendove. Kupujte noname i manje proizvođače poput Vivax-a i slične.
  Brendovi poseduju vaš uređaj i nakon što ga kupite i odnesete kući.
  Čim ga priključite na mrežu, kreću da vas špijuniraju i vladaju vašim podacima, uslovljavaju kako ćete ga koristiti. Na primer, znaće za svaki ilegalan film koji ste mu dali i odgledali na USB disku.
  A kasnije ćemo videti, šta će oni raditi sa tim podacima. Možda vas i kazne pa vam zaključaju TV.

  Oceni komentar:
  15
  6
 • Tina

  pre 128 dana i 6 sati

  Najisplativije je kupiti TV u Madjarskoj.

  Oceni komentar:
  3
  9
 • Zole

  pre 128 dana i 25 minuta

  Vidi se da je tekst narucen u cilju kupovine novih tv-a.
  Niste objektivni.

  Oceni komentar:
  2
  10
 • Na kraju ćete ipak zakukati

  pre 127 dana i 18 sati

  Vidim, ne verujete - pa uverite se. Dajte 50-120.000 dinara za veliki ekran, da se podičite pred prijateljima svojim životnim uspehom. Dobijte 5 godina garancije. Zatim potpišite i prijavite proizvođaču sve što vam zahteva za tih 5 godina garancije. Onda ćete ustanoviti OBAVEZNE update firmware-a preko interneta. Pa opciju u meniju da on preuzima sve vaše podatke, koje možete brisati svaki čas tom opcijom. Pa opciju da ne možete zaustaviti update ni na ruteru, zbog posebnih IP kanala i grupa.

  Oceni komentar:
  6
  3