Potvrda Ginisovog rekorda se čeka godinu dana, učesnici Velikog kola u Gradskoj kući

Potvrda Ginisovog rekorda se čeka godinu dana, učesnici Velikog kola u Gradskoj kući

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa članom Gradskog veća za kulturu Vanjom Vučenovićem primio u Svečanoj sali Gradske kuće članove Folklornog udruženja "Veliko kolo" koje je organizator nedavno održane manifestacije "Veliko kolo za Ginisa". Na novosadskim ulicama i bulevarima 4. oktobra je oko 12.000 igrača iz Srbije i još deset zemalja, u narodnim nošnjama pred više hiljada građana, odigralo veliko kolo u nameri da se obori Ginisov rekord u najdužem kolu na svetu.

- Čestitam Udruženju  „Veliko kolo“ na odličnoj organizaciji koju su sproveli sa velikim brojem učesnika, a posebno zahvaljujem sjajnoj deci i svim učesnicima koji su svojim folklornim umećem poslali u svet lepu sliku iz Novog Sada. Veliko kolo odigrano u našem gradu predstavlja svojevrsnu prezentaciju sloge, jedinstva i negovanja tradicije i kulture, a tome su svedočile hiljade građana koji su neposredno uživali u priređenom spektaklu na novosadskim bulevarima i ulicama. Svi se nadamo da će nam za godinu dana stići dobre vesti, da je uspešno oboren Ginisov rekord, kako po broju učesnika u narodnoj nošnji, tako i po dužini igranja u kolu i drugim kategorijama. Grad je kroz Gradsku upravu za kulturu podržao ovaj projekat, koji će svakako biti istaknut kao jedan od bitnih činilaca i aduta za kandidaturu grada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine - rekao je gradonačelnik Vučević i dodao da se nada da će se saradnja sa Udruženjem  „Veliko kolo“ nastaviti i produbiti u budućnosti.

 

 

Direktor Udruženja  „Veliko kolo“ Milan Veselinović se zahvalio gradonačelniku na prijemu i rekao da su učesnici Velikog kola bili članovi kulturno - umetničkih društava iz Srbije i još iz 10 zemalja, a da je ukupno oko 12.000 igrača tog dana bilo na ulicama Novog Sada.

Trenutno se prikuplja i priprema materijal za komisiju u Londonu, a rezultati za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda se čekaju oko godinu dana. Splet igara iz Srbije u najvećem kolu na svetu, igrali su članovi kulturno - umetničkih društava, deca i odrasli iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Italije, Mađarske, Slovenije, Nemačke i Austrije.

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan