Potvrda o vakcinaciji još nije dokument za ulazak stranaca u EU

Potvrda o vakcinaciji još nije dokument za ulazak stranaca u EU

Evropska komisija pozvala je danas sve zemlje članice da nastave da se pridržavaju preporuka o restrikcijama na nebitna putovanja u EU, kada su u pitanju građani trećih zemlja.

EK naglašava da uzimanje u obzir sertifikata o vakcinaciji, kao uslova za ulazak stranaca u EU, još nije stupilo na snagu.

– Mi radimo na tome da omogućimo da digitalni sertifikati budu kompatibilini sa sistemima zemalja van EU, ali trenutno restrikcije za neesencijalna putovanja iz trećih zemlja u EU treba da ostanu na snazi – kaže portparol Komisije Kristijan Vigand.

Komisija je tako odgovorila na najave da Grčka planira da otvori svoje granice za građane Izraela na osnovu potvrda o vakcinaciji.

– Znamo da postoje različite incijative zemlja članica za pripremu uvođenja digitalnih sertifikata pred letnju sezonu, ali to bi trebalo da bude koordinisano, kako bi se izbegle podele i konfuzija među putnicima u EU – kaže Vigand, a javlja Tanjug.

U Evropskoj komisiji napominju da su razgovarali sa zvaničinicima šest zemlja unutar EU, koje su uvele dodatne restrikcije na svojim granicama kao meru za suzbijanje širenja pandemije.

– Komesar Didije Rejnders razgovarao je sa šefom diplomatije Belgije i ponovio zabrinutost kada je reč o proporcionalosti mera koje belgijske vlasti primenjuju. Ne mislimo da zabrana putovanja prati ideju proporcionalnosti i naš zahtev je da Belgija zameni ove restrikcije sa ciljanim merama – rekao je Vigand.

U Evropskoj komsiji napominju da je cilj da se nađe zajedničko rešenje među državama članicama, koje će u ovim uslovima održi slobodu kretanja i funkcionalonost jedinstvenog tržišta.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan