Potvrđen jedan slučaj malih boginja u Subotici

Potvrđen jedan slučaj malih boginja u Subotici

Na teritoriji Vojvodine zabeležen je prvi slučaj malih boginja, a u pitanju je 13. godišnje dete iz opštine Subotica, koje je hospitalizovano i dobrog je opšteg stanja, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

Na konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi, Gojković je rekao da se veruje i da je 40. godišnja majka tog deteta zaražena, ali to će se utvrditi naknadnim analizama.

Pre dva dana smo imali i potvrđen slučaj malih boginja kod jedne medicinske sestre koja radi u Beogradu, a koja je profesionalno eksponirana virusu malih boginja pružajući pomoć i negu obolelima. Ona živi u Vojvodini, ali se vodi kao obolela u Beogradu, kazao je Gojković i ponovio da je u Srbiji trenutno 125 obolelih od malih boginja.

Prema njegovim rečima, najveći deo obolelih je na Kosovu i Metohiji, u Kraljevu je za sada prepoznato 14, dok u Beogradu ima 10 osoba zaraženih malim boginjama.

Epidemiološka slika malih boginja u Vojvodini je značajno bolja nego u centralnoj Srbiji. Mi smo na pragu da postignemo epidemiološki odbrambeni bedem protiv malih boginja. U ovom trenutku 93 odsto dece je vakcinisano protiv malih boginja, još nam nedostaje dva do tri odsto da imamo u potpunosti dobar odgovor da se ne razvije epidemija velikih razmera, što je cilj, istakao je Gojokoviću.

On je podvukao da je u septembru odziv roditelja da vakcinišu decu bio ispod 70 odsto, te da roditelji moraju da shvate važnost toga i da ne veruju društvenim mrežama i ljudima koji se ne razumeju u medicinsku nauku, kao i da je nužno slušati savete lekara.

Dodaje da je na teritoriji Vojvodine u četiri opštine i dalje mali odziv za vakcinaciju najmlađih, a takav slučaj je u Somboru, Vrbasu, Titelu i Novom Sadu.

U Novom Sadu i okolini imamo 5.700 nevakcinisane dece, od toga njih 4.700 na teritoriji centralnog dela grada. U septembru on je bio ispod 60 odsto u centralnim delovima grada, kaže pokrajinski sekretar.

Mi smo još u septembru oformili Štab za praćenje epidemije, tu su najeminentniji stručnjaci i oni su u dnevnom i satnom kontaktu sa direktorima svih bolnica jer nam je osnovna namera da postignemo epidemiološki bedem i da se odbranimo od epidemije, da u potpunosti odmah i adekvatno prepoznamo obolele i da ih uspešno lečimo i izlečimo, kazao je Gojković.

On je zaključio da je cilj svih u pokrajinskoj administraciji i zdravstvenom sistemu da se svako dete u Srbiji zaštiti i da se ne ponovi 1993. godina, kada je bilo preko tri hiljade obolelih od malih boginja, sa dva smrtna slučaja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Spens servisne informacije novi sad novorođenčad Vreme u Novom Sadu odbojka novosadsko porodilište koncert godine 2017 elektrovojvodina vremenska prognoza horoskop novosađani novosađanin bebe Republički hidrometeorološki zavod bez struje Vreme u Srbiji bez vode RHMZ koncert trg slobode novi sad OK Vojvodina gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Isključenje struje horoskopski znaci porodilje matična knjiga rođenih betanija novosadska policija klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje