Potvrđen jedan slučaj malih boginja u Subotici

Potvrđen jedan slučaj malih boginja u Subotici

Na teritoriji Vojvodine zabeležen je prvi slučaj malih boginja, a u pitanju je 13. godišnje dete iz opštine Subotica, koje je hospitalizovano i dobrog je opšteg stanja, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

Na konferenciji za novinare u Pokrajinskoj vladi, Gojković je rekao da se veruje i da je 40. godišnja majka tog deteta zaražena, ali to će se utvrditi naknadnim analizama.

Pre dva dana smo imali i potvrđen slučaj malih boginja kod jedne medicinske sestre koja radi u Beogradu, a koja je profesionalno eksponirana virusu malih boginja pružajući pomoć i negu obolelima. Ona živi u Vojvodini, ali se vodi kao obolela u Beogradu, kazao je Gojković i ponovio da je u Srbiji trenutno 125 obolelih od malih boginja.

Prema njegovim rečima, najveći deo obolelih je na Kosovu i Metohiji, u Kraljevu je za sada prepoznato 14, dok u Beogradu ima 10 osoba zaraženih malim boginjama.

Epidemiološka slika malih boginja u Vojvodini je značajno bolja nego u centralnoj Srbiji. Mi smo na pragu da postignemo epidemiološki odbrambeni bedem protiv malih boginja. U ovom trenutku 93 odsto dece je vakcinisano protiv malih boginja, još nam nedostaje dva do tri odsto da imamo u potpunosti dobar odgovor da se ne razvije epidemija velikih razmera, što je cilj, istakao je Gojokoviću.

On je podvukao da je u septembru odziv roditelja da vakcinišu decu bio ispod 70 odsto, te da roditelji moraju da shvate važnost toga i da ne veruju društvenim mrežama i ljudima koji se ne razumeju u medicinsku nauku, kao i da je nužno slušati savete lekara.

Dodaje da je na teritoriji Vojvodine u četiri opštine i dalje mali odziv za vakcinaciju najmlađih, a takav slučaj je u Somboru, Vrbasu, Titelu i Novom Sadu.

U Novom Sadu i okolini imamo 5.700 nevakcinisane dece, od toga njih 4.700 na teritoriji centralnog dela grada. U septembru on je bio ispod 60 odsto u centralnim delovima grada, kaže pokrajinski sekretar.

Mi smo još u septembru oformili Štab za praćenje epidemije, tu su najeminentniji stručnjaci i oni su u dnevnom i satnom kontaktu sa direktorima svih bolnica jer nam je osnovna namera da postignemo epidemiološki bedem i da se odbranimo od epidemije, da u potpunosti odmah i adekvatno prepoznamo obolele i da ih uspešno lečimo i izlečimo, kazao je Gojković.

On je zaključio da je cilj svih u pokrajinskoj administraciji i zdravstvenom sistemu da se svako dete u Srbiji zaštiti i da se ne ponovi 1993. godina, kada je bilo preko tri hiljade obolelih od malih boginja, sa dva smrtna slučaja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp novosadska toplana Vreme u Novom Sadu novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod detelinara Petrovaradin bez vode policija klinika za ginekologiju i akušerstvo tc promenada novosadsko porodilište tržni centar promenada isključenja struje Isključenje struje elektrovojvodina bez struje Srbija vremenska prognoza promenada mup novi sad bebe novosađani odbojka RHMZ novi sad Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad deca vremenska prognoza novi sad betanija