Potvrđeni prvi slučajevi malih boginja u Srbiji

Potvrđeni prvi slučajevi malih boginja u Srbiji

U Srbiju su stigle male boginje. Prvi slučajevi potvrđeni su kod troje dece, uzrasta do godinu i po dana. Njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže da je naša referentna labaratorija u Torlaku potvrdila na uzorku uzetom od troje dece i jedne odrasle osobe iz Smedereva prisustvo morbila.

Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju a nakon par dana i pojave ospi. Četiri dan pre nego što se pojave ospe osoba je visoko infektivna kao i četiri dana posle pojava osipa je takođe infektivna i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na vakcinalni punkt i da vakcinišu svoju decu – poručila je Jovanović.

Kada je reč o obuhvatu vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji ona je najniža u poslednjem periodu, i struka je najavljivala da nam je epidemija na pragu. Ona bi trebala da iznosi preko 95 odsto što u Srbiji nije slučaj.

UNICEF upozorava na uslove koji mogu doprineti izbijanju epidemije malih boginja u Srbiji


Prema podacima kojima raspolažemo obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno – navela je Verica Jovanović.

Direktorka Batuta upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom posledenje epidemije.

Osim malih boginja u Novom Pazaru se pojavila mononukleuza kod dece školskog uzrasta, tako da se i to prati, naglasila je Jovanović.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan