POTVRĐENO: Svi penzioneri dobijaju 5.000 dinara 4. novembra

POTVRĐENO: Svi penzioneri dobijaju 5.000 dinara 4. novembra

Dok oko jednokratne isplate 5.000 dinara više nema dileme, penzioneri o "švajcarskoj formuli" koja se uvodi za rast penzija ne znaju mnogo.

Jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara svi penzioneri će dobiti 4. novembra, potvrđeno je RTS-u. Izmene zakona kojima se uvodi "švajcarska formula" za rast penzija, stigle su u Skupštinu Srbije. Uskoro će se znati i tačan iznos povišice.

Prema predlogu zakona penzije će se usklađivati jednom godišnje, svakog prvog januara, na to će podjednako uticati dvanaestomesečno kretanje inflacije i prosečne zarade.

Iako je Zavod za statistiku objavio pojedinačne podatke, zapelo je oko konačne cifre povišice, a, kako kažu, u pitanju su decimale.

Mi čekamo odgovor od njih, jer smo njima poslali na tumačenje, s obzirom na to da se uzima period od jula 2018. do 30. juna 2019. kao parametar za ovo povećanje – kaže ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Od razlike u decimali, kažu, važnije je da povećanje ne narušava makroekonomsku stabilnost, prenosi RTS.

To povećanje od 5,3 ili 5,4 odsto je uključeno u jedan okvir dogovora, aranžmana sa MMF-om, da masa penzija ne pređe nekih 11 posto bruto domaćeg proizvoda – ističe direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

U svakom slučaju, prosečna penzija koja je sada 26.343 dinara trebalo bi da bude veća za oko 1.500 dinara, a najviše penzije i preko 7.000 dinara.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mučenik

  pre 262 dana i 8 sati

  Hvala "grobaru" penzionera što ih zdušno pomaže? On je ojadio penzionere, prvo im oteo 800 miliona evra, dve godine zamrzao iznos penzija, a realno su opali sa 70% prosečne polate, na 47,83% (prosečna penzija je niža za 2,09 puta od prosečne plate). Primenom "švajcarskog" modela usklađivanja penzija jednom godišnje, penzije realno će i dalje opadati po svim kriterijumima, pa i prosečne plate. U ovom slučaju muštuluk je naplaćen penzionerima, a ne muštulugdžijama. Oteo mi je 5000 evra, a nagrađuje me sa 5000 dinara, bolje je da se sapleo moj muštulugdžija. Penzioneri, kojim slučajem, ako ste gladni, ne brinite, s tim se dugo živi.

  Oceni komentar:
  0
  12
 • Jelena macura

  pre 257 dana i 5 sati

  Ja cekam isplatu jedokretnu pomoc za drva a grad jos neuplacuje smrzavam se u hladnoj kuci hvala vam

  Oceni komentar:
  0
  1