POTVRĐENO: Svi penzioneri dobijaju 5.000 dinara 4. novembra

POTVRĐENO: Svi penzioneri dobijaju 5.000 dinara 4. novembra

Dok oko jednokratne isplate 5.000 dinara više nema dileme, penzioneri o "švajcarskoj formuli" koja se uvodi za rast penzija ne znaju mnogo.

Jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara svi penzioneri će dobiti 4. novembra, potvrđeno je RTS-u. Izmene zakona kojima se uvodi "švajcarska formula" za rast penzija, stigle su u Skupštinu Srbije. Uskoro će se znati i tačan iznos povišice.

Prema predlogu zakona penzije će se usklađivati jednom godišnje, svakog prvog januara, na to će podjednako uticati dvanaestomesečno kretanje inflacije i prosečne zarade.

Iako je Zavod za statistiku objavio pojedinačne podatke, zapelo je oko konačne cifre povišice, a, kako kažu, u pitanju su decimale.

Mi čekamo odgovor od njih, jer smo njima poslali na tumačenje, s obzirom na to da se uzima period od jula 2018. do 30. juna 2019. kao parametar za ovo povećanje – kaže ministar za rad boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Od razlike u decimali, kažu, važnije je da povećanje ne narušava makroekonomsku stabilnost, prenosi RTS.

To povećanje od 5,3 ili 5,4 odsto je uključeno u jedan okvir dogovora, aranžmana sa MMF-om, da masa penzija ne pređe nekih 11 posto bruto domaćeg proizvoda – ističe direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

U svakom slučaju, prosečna penzija koja je sada 26.343 dinara trebalo bi da bude veća za oko 1.500 dinara, a najviše penzije i preko 7.000 dinara.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati na sajtu RTS-a.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mučenik

  pre 25 dana i 8 sati

  Hvala "grobaru" penzionera što ih zdušno pomaže? On je ojadio penzionere, prvo im oteo 800 miliona evra, dve godine zamrzao iznos penzija, a realno su opali sa 70% prosečne polate, na 47,83% (prosečna penzija je niža za 2,09 puta od prosečne plate). Primenom "švajcarskog" modela usklađivanja penzija jednom godišnje, penzije realno će i dalje opadati po svim kriterijumima, pa i prosečne plate. U ovom slučaju muštuluk je naplaćen penzionerima, a ne muštulugdžijama. Oteo mi je 5000 evra, a nagrađuje me sa 5000 dinara, bolje je da se sapleo moj muštulugdžija. Penzioneri, kojim slučajem, ako ste gladni, ne brinite, s tim se dugo živi.

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Jelena macura

  pre 20 dana i 6 sati

  Ja cekam isplatu jedokretnu pomoc za drva a grad jos neuplacuje smrzavam se u hladnoj kuci hvala vam

  Oceni komentar:
  0
  0
horoskopski znaci novosađani JKP Vodovod i kanalizacija bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu betanija bebe isključenja struje Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sahrane novi sad servisne informacije novi sad NURDOR novorođenčad isključenje vode raspored sahrana novi sad sremski karlovci Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje dnevni horoskop elektrovojvodina Futog crna hronika Elektrodistribucija Novi Sad horoskop RHMZ servisne informacije novosadsko porodilište