Povećan broj krpelja u Novom Sadu, počelo zaprašivanje

Povećan broj krpelja u Novom Sadu, počelo zaprašivanje

Kada temperatura vazduha poraste na osam ili više stepeni, stvaraju se idealni uslovi za pojavu krpelja.

Akcija njihovog zaprašivanja počela je prošle nedelje u Novom Sadu, kažu u "Ciklonizaciji" a prenosi RTV.

Zaprašivanju su prethodili monitorinzi zelenih javnih površina, pa su, u zavisnosti od vremenskih uslova, za ovu nedelju planirane akcije u gradu, a za sledeću u prigradskim naseljima.

- Građani prvo treba da znaju da se tretmani izvode samo na uređenim zelenim javnim površinama. Znači, ukoliko borave na nekim prostorima koji nisu uređeni, obavezno je da pregledaju sebe ili svoje kućne ljubimce, ako ih izvode, da li su možda pokupili nekog krpelja. Na zelenim javnim površinama koje se tretiraju, mogućnost da dobijete krpelja je mnogo manja, ali opet, naš savet jeste da se posle svakog boravka na tim površinama ipak pregledaju – kaže Dario Aćimović, portparol "Ciklonizacije" za RTV.

Ipak, potrebno je biti na oprezu. Zatvorena obuća, samopregled, pregled dece i kućnih ljubimaca nakon boravka u prirodi, sredstva za zaštitu od spoljašnjih parazita, načini su prevencije kojima pribegavaju Novosađani. 

S obzirom na to da postoje i zaraženi krpelji koji mogu preneti razna oboljenja na čoveka ili životinju, stručnjaci podsećaju na to da ih u slučaju uboda nikako ne treba samoinicijativno čupati, nego se obratiti lekaru ili veterinaru, prenosi RTV.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan