Povećanje plata izvesno, ali se još ne zna za koliko

Povećanje plata izvesno, ali se još ne zna za koliko

Minimalna cena radnog sata mogla bi, umesto trenutnih 121 dinar, da bude oko 130 dinara.

Vlada Srbije je spremna da podrži povećanje minimalca negde "na sredini" između zahteva sindikata i predloga poslodavaca, nezvanično saznaje Tanjug.

Jasno je da će povećanje minimalne cene rada predstavljati značajan korak za vladu.

Vlada je, međutim, spremna na taj izdatak, sudeći prema najavi premijera Aleksandra Vučića tokom predstavljanja ekspozea.

On je tada najavio da će do povećanja zasigurno doći, ali nije precizirao sumu za koju se vlada zalaže, ističući da se s tom sumom neće izlaziti pre socijalnog dijaloga u okviru SES-a.

"Koliko će povećanje biti zavisi dobrim delom od vlade, ali prvo da vidimo koliko mogu da se dogovore poslodavci i sindikati, pa ćemo i mi izaći s predlogom", rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da to svejedno nije laka odluka.

Između 230.000 i 250.000 građana je, prema nekim procenama, na minimalcu, dok sindikati procenjuju da je onih čije su plate zakonski najmanje - oko 300.000.

Sindikat traži da se minimalna cena rada poveća na 140 dinara po satu, dok su poslodavci spremni da sa trenutnih 121 dinar podignu cenu na 123 -124 dinara.

Sindikati istovremeno tvrde da će povećanje minimalne zarade povećati direktno i prihode budžeta, budući da će porezi i doprinosi biti obračunavani na veće iznose plata, te da neće biti deo sive zone, već legalnih tokova.

Veće plate, kako navode, poguraće potrošnju, a ona lančano i rast bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Ostatak vesti pročitajte OVDE

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

KCV jkp novosadska toplana novosađani raspored sahrana i ispraćaja Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina Aleksandar Vučić isključenja struje bebe novosadsko porodilište servisne informacije novi sad klinički centar vojvodine novorođenčad bez struje JKP Vodovod i kanalizacija betanija JGSP "Novi Sad" klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje šoping centar promenada promenada servisne informacije matičar novi sad Isključenje struje bez vode isključenje vode novosadska policija raspored sahrana novi sad sahrane novi sad Spens