Poverenica za ravnopravnost: Diskriminacija je  najrasprostranjenija u postupku zapošljavanja

Poverenica za ravnopravnost: Diskriminacija je najrasprostranjenija u postupku zapošljavanja

Oblast rada i zapošljavanja u vrhu je po broju pritužbi povereniku za zaštitu ravnopravnosti a istraživanje je pokazalo da je diskriminacija najrasprostranjenija u postupku zapošljavanja, zatim zbog članstva u sindikalnim organizacijama, potom bračnog i porodičnog statusa, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je gostujući da u emisiji "U središtu pažnje" na Radio Beogradu 1 rekla da se pokazalo da je diskriminacija na tržištu rada veoma izražena, kao i da se najveći broj pritužbi žena odnosi na diskriminaciju u vezi s materinstvom i negom deteta.

U praksi se često pokazalo da se žene po povratku sa porodiljskog spuštaju na niže radno mesto, da teže napreduju a dešava se u nekim težim slučajevima i da dobiju otkaz – rekla je Janković.

Navela je da problem predstavlja i članstvo u sindikalnim, političkim i drugim organizacijama i da se prednost daje određenim sindikalnim organizacijama koje su po volji poslodavca.

Ispitanici kažu da je najrasprostranjenija diskriminacija u postupku zapošljavanja, zatim po osnovu članstva u sindikalnim organizacijama, zatim sledi bračni i porodični status i invaliditet – navela je poverenica, a preneo "Dnevnik".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan