POVERENIK: Ne šaljite JMBG za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi

POVERENIK: Ne šaljite JMBG za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obavestio je građane, koji nameravaju da učestvuju u igri "Uzmi račun i pobedi", da nemaju obavezu da na poleđini koverte u kojoj, radi učešća u igri, dostavljaju prikupljene fiskalne račune unose i svoj JMBG.

S obzirom na to da je u medijima i u javnim izjavama nekih funkcionera više puta ponovljeno da građani imaju tu obavezu, Poverenik je pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane Ministarstva finansija, zatraživši od ministarstva izjašnjenje povodom više otvorenih pitanja.

U odgovoru na pitanje vezano za lični broj Ministarstvo finansija je izričito odgovorilo da zaključkom Vlade kojim su uređena pravila sprovođenja ove igre na sreću, "nije predviđeno njegovo popunjavanje, a da učesnici igre popunjavaju sledeće lične podatke: ime, prezime, adresu i kontakt telefon".

Ministarstvo je za činjenicu da je podatak o popunjavanju ličnog broja objavljen na internet stranicama Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) dalo objašnjenje da je "objavljen tehničkom greškom", a da ne predstavlja sastavni deo kriterijuma za nagradnu igru, da je to korigovano, a da je i pripremljena koverta na čijoj poleđini nema posebne rubrike za lični broj.

Međutim, budući da se u nekim medijima i dalje, u kontinuitetu objavljuju informacije o obavezi popunjavanja JMBG, Poverenik informiše građane da tu obavezu, definitivno, nemaju.

Kako se navodi u saopštenju, poverenik će nastaviti postupak nadzora očekujući izjašnjenje organizatora na nekoliko otvorenih pitanja – ko su sve korisnici podataka o ličnosti, koje mere zaštite podataka su preduzete, i iz kog razloga organizatori u skladu sa obavezom iz čl. 49. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nisu prethodno obavestili Poverenika o nameravanoj obradi podataka o ličnosti?

KOVERTE RAZGRABLJENE U VIŠE POŠTA U NOVOM SADU: Kako piše "Dnevnik", u pošti na Futoškom putu, prekoputa Elektrotehničke škole, koverata juče nije bilo već oko 11 časova, a dobili su 500 primeraka za taj dan. Slična situacija bila je i u poštama na Limanu III. Bez obzira na veliku zainteresovanost građana, u Glavnoj pošti je bilo koverata, i dobijaju ih i pre podne i posle podne, odnosno kad je dostava. Da ne bi bilo zloupotrebe, jedna osoba može da uzme do pet koverata.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan