Poverenik zabranio privatnoj firmi obradu podataka s aplikacije "Izabrani doktor"

Poverenik zabranio privatnoj firmi obradu podataka s aplikacije "Izabrani doktor"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je na koferenciji za medije da je veoma problematično to što je više od 10.000 ljudi preuzelo aplikaciju za samo sedam dana, a da ne znaju kome su i u koje svrhe dostavili svoje podatke.

Šabić je 5. juna firmi Sorsih International d.o.o. iz Niša uputio rešenje kojim se zabranjuje dalja obrada podataka građana dobijenih putem aplikacije "Izabrani doktor", jer postoji mogućnost da budu zloupotrebljeni.

Zabrana će trajati sve dok se ne otklone napravilnosti.

- Ovo je krajnje ozbiljna stvar koja zaslužuje pažnju policije i tužilaštva – istakao je Šabić.

Poverenik je rekao da je u celoj stvari nejasna uloga Ministarstva zdravlja kao i da je ono svojim saopštenjem svesno obmanulo građane.

On je podsetio da je Ministarstvo 1. juna saopštilo da je cilj aplikacije isključivo zakazivanje pregleda i da se podaci građana nigde ne sladište i ne čuvaju, ali da to nije tačno.

Kako je na konferenciji detaljnije objasnio Zlatko Petrović, koji je u kancelariji poverenika zadužen za sektor nadzora, zakazivanje pregleda nije jedina svrha već i dirketan marketnig i profilisanje građana.

- Postoji mogućnost da koristimo vaše lične podatke kako bismo vam preporučili određene resurse ili pružaoce usluga, na primer prema udaljenosti od vas. Možemo koristiti kontakt podatke kako bismo vam poslali informacije u Izabrani doktor, o našim proizvodima ili uslugama – pročitao je Petrović prisutnima šta je pisalo u okviru Politike privatnosti, a koja je u međuvremenu izbrisana sa aplikacije "Izabrani doktor".

Prema njegovim rečima, firmi koja je zadužena za obradu podataka i njenim agentima je dozvoljeno da koriste podatke građana i to ime, adresa i LBO broj, omogućeno im je da znaju i IP adresu, domen servera, vrste uređaja kojom se pristupa aplikacijom, kontakti, e-mail nalog, sms poruke, kalendar, lokaciju, mrežene podatke, podatke o osiguranju i dr.

Petrović je kazao da su na ovaj način prekršene odredbe više zakona, uključujući i zakona o zaštiti podatka o ličnosti, zakon o RFZO, zakona o informacionoj bezbednosti.

On je ukazao da je od upućivanja rešenja o zabrani obrade podataka firmi Sorsih International d.o.o. iz Niša, došlo do zanimljivih promena na aplikaciji koje su se dešavale iz sata u sat pa tako više nije moguće ući na aplikaciju samo uz LBO broj, već je neophodan i zdravstveni broj.

Kompletan tekst može se pročitati na portalu N1.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan