Povrat PDV za bebe zavisi od Zakona o finansijskoj podršci porodici

Povrat PDV za bebe zavisi od Zakona o finansijskoj podršci porodici

Ukoliko se do 1. februara ne promeni Zakon o finansijskoj podršci porodici, roditelji će dobiti povraćaj PDV, saopštili su u Poreskoj upravi, a prenosi portal "Bebac".

Iako Zakon o PDV, koji je krajem godine usvojen u Skupštini Srbije, predviđa da se povrat PDV za bebi hranu i opremu ukine tek kada na snagu stupi Zakon o brizi o porodici koji će predvideti veće iznose roditeljskog dodatka, u Poreskoj upravi ne znaju tačno da li će biti februarskog roka za predaju računa za vraćanje poreza roditeljima.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji bi trebalo da reguliše dečiji dodatak, nije još ušao u skupštinsku proceduru i male su šanse da bude izglasan do 1. februara.

Kako saopštavaju u Poreskoj upravi, ukoliko se Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ne usvoji do 1. februara, kreće se sa redovnom procedurom povraćaja PDV. 

Kako prenosi portal "Bebac", roditelji koji su sačuvali račune moći će da ih predaju u periodu od 1. do 15. februara.

Odluka Vlade Srbije je da se ukine povrat PDV, a da se poveća roditeljski dodatak. Ono što se i dalje ne zna, jeste iznos za koji će se povećati kao ni podatak o tome ko će sve imati prava na taj povećan iznos. 

Roditeljima je na osnovu povraćaja PDV na bebi opremu bilo vraćeno u proseku između 12.000 i 16.000 dinara godišnje.

Zbunjeni i revoltirani roditelji se pitaju: 
 
Da li će oni roditelji koji nisu dobili povećan iznos roditeljskog dodatka imati još jednu mogućnost da povrate PDV na bebi opremu i pod kojim uslovima? 

Da li će povećan iznos roditeljskog dodatka nadomestiti iznos koji su roditelji dobijali na osnovu povraćaja PDV?  

Ono što bi država trebala da se zapita je: Da li ovakvo ponašanje vlasti zaista ide u prilog populacionoj politici, obzirom da PDV na bebi opremu dodatno uvećava, već izuzetno visoku ekonomsku cenu roditeljstva?! 
Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan