Povrće koje štiti od 14 različitih infekcija

Povrće koje štiti od 14 različitih infekcija

Beli luk je nesumnjivo jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika.

Većina njegovih lekovitih svojstava proističu iz sumpornog spoja poznatog kao alicin, koji takođe daje i oštar miris. On efikasno štiti od patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lekove, a dobar je i protiv gljivičnih infekcija. Kada se proguta, alicin se pretvara u sulfensku kiselinu, koja je najbrže delujući eliminator slobodnih radikala.

Najbolji način da se iskoriste zdravstvene prednosti koje nudi ovo povrće jeste da se ono konzumira sirovo i to na taj način što se zgnječi češanj belog luka, sačeka pet minuta da bi alicin postao aktivan i da se nakon toga pojede, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Brojne naučne studije pokazale su da beli luk uspešno tretira više od 150 hroničnih bolesti, kao što su infekcije i bolesti srca. Beli luk je jedan od najjačih prirodnih načina za poboljšanje zdravlja srca i sprečavanje moždanog i srčanog udara.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti evidentirali su da su srčane bolesti ubica broj jedan u SAD-u, nakon čega sledi rak. Beli luk leči i jedno i drugo, služi kao preventivno sredstvo i tretman mnogih kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, kao što su ateroskleroza, hiperlipidemija, tromboza, hipertenzija i dijabetes.

Naučni pregled eksperimentalnih i kliničkih istraživanja o koristima belog luka pokazuje da njegova kozumacija nudi kardioprotektivne efekte i na životinjama i na ljudima.

Studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition, sprovedena na 55 pacijenata, u dobi od 40 do 75 godina, s dijagnozom metaboličkog sindroma, pokazala je da ekstrakt belog luka delotvorno snižava plak u koronarnim arterijama.

Glavni istraživač Matthew J. Budoff rekao je da su njihovi nalazi samo pokazali da ovaj dodatak može smanjiti nakupljanje mekog plaka i sprečiti stvaranje novih plakova u arterijama, što dovodi do bolesti srca. Stoga je njihov zaključak da ekstrakt belog luka može usporiti napredovanje ateroskleroze i sprečiti napredak srčanih oboljenja.

Isto tako, studije su pokazale da ovaj svestrani prirodni lek snižava krvni pritisak, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, nastanak vaskularnih tegoba, pomaže u razvijanju krvnih sudova kako bi pojačao cirkulaciju, sprečava oksidaciju holesterola, pozitivno modulira lipide u krvi, usporava napredovanje arterijskog plaka, jača srčane mišiće i sprečava disfunkciju arterija.

Istraživači su takođe otkrili da beli luk ima snažne antiinfektivne efekte i uništava čak 14 vrsta mikroorganizama među kojima se ističu Helicobacter Pylori, Candida Staphylococcus Aureus, Herpes Simplex 1 i 2, virus parainfluence tip 3 i mnoge druge.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

astrologija isključenje vode bez vode bez struje sremska kamenica javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija zagađenje novosadsko porodilište betanija raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad zodijak horoskop Isključenje struje skupština grada novog sada dnevni horoskop magla elektrovojvodina sahrane novi sad RHMZ bebe zagađenje vazduha novorođenčad jkp lisje isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad isključenja