POZITIVNA LISTA: Uskoro inovativni lekovi za hepatitis C, rak dojke...

POZITIVNA LISTA: Uskoro inovativni lekovi za hepatitis C, rak dojke...

Uskoro se očekuje nova pozitivna lista lekova na kojoj će se naći inovativni lekovi za hroničnu limfocitnu leukemiju, hepatitis C i karcinom dojke.

Savremeni terapijski protokoli razvijali su se ubrzano, a postojao je diskontinuitet u stavljanju inovativnih lekova na pozitivnu listu, objasnila je danas v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

- Sada je napravljeno nekoliko ubrzanih koraka. Centralna komisija za lekove zaseda svakog meseca, farmaceutskim kompanijama je omogućeno da podnose zahteve kontinuirano, a ne jednom godišnje – rekla je Radojević Škodrić na skupu o inovativnim lekovima.

Ona je pojasnila da će se sa rezultatima rada Centralne komisije izlaziti kvartalno i da se uskoro očekuje nova lista lekova.

Kako kaže, uspostavljena je stalna komunikacija republičkih stručnih komisija, udruženja pacijenata, RFZO, ministarstva, farmaceutskuh kompanija.

Fond će, naglašava, zadržati i unaprediti partnerski odnos sa zdravstvenim ustanovama, farmaceutskim kompanijama u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

- Nadam se da ćemo uvesti što veći broj inovativnih lekova u skladu sa odlukom struke. Uočili smo da su pacijentima osim inovativnih lekova potrebne i brojni dijagnostičke procedure, analize, testovi i intenzivno radimo da se i to obezbedi – pojasnila je ona.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Meho Mahmutović istakao je da su posle posle pauze od pet godina gde nijedan inovativni lek nije stavljen na pozitivnu listu, ministasratvo i RFZO uveli 23 savremena leka.

- Nastojimo da u okviru postojećih finasijskih sredstava obezbedimo inovativne lekove. Na predlog republičkih stručnih komisija Centralna komisija RFZO zaseda i donosi odluku o uvođenju savremene terapije – pojasnio je Mahmutović.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop Isključenje struje mup novi sad horoskopski znaci RHMZ bez vode jkp novosadska toplana policija raspored sahrana novi sad isključenja struje Republički hidrometeorološki zavod Vreme u Novom Sadu dnevni horoskop servisne informacije novi sad bez struje protest matičar novi sad novorođenčad novosadsko porodilište novosađani MUP bebe novosadska policija klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode jkp lisje vremenska prognoza novi sad raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija betanija