Poziv na "Pet minuta gromoglasne tišine" za bolji položaj novinara u Srbiji

Poziv na "Pet minuta gromoglasne tišine" za bolji položaj novinara u Srbiji

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost" pozvali su sve novinare i medije da u nedelju, na Svetski dan slobode medija, u 11.55 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže akciji "Pet minuta gromoglasne tišine".

Kako se navodi u saopštenju, akcija se održava kako bi nadležne i najširu javnost upozorili na izuzetno težak položaj novinarstva u Srbiji.

Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i da činimo sve kako bismo unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana – navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana i doprinos javnom kritičkom dijalogu u društvu, a odgovorni novinari i mediji ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika.

U saopštenju se podseća da je na listi medijskih sloboda za 2020. godinu Srbija pala na 93. mesto, od ukupno 180 zemalja.

U izveštaju Reportera bez granica potpuno opravdano se ukazuje da je posle šest godina vlasti Aleksandra Vučića opasno biti novinar u Srbiji – ocenjuje se u saopštenju i dodaje da su kritički i istraživački novinari i mediji svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu i pritiscima, pre svega vlasti, pa zatim i ekonomskih izvora.

U saopštenju se ukazuje i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za "ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta".

Kako prenosi "Danas", udruženja su u saopštenju ponovila zahtev da se rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a nalogodavci i počinioci zločina da se privedu pravdi.

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 1537 dana i 18 sati

  Kako tišina može da bude " gromoglasna " ?

  Oceni komentar:
  1
  1