Poziv roditeljima: Kako prepoznati i lečiti hiperaktivnost kod dece

Poziv roditeljima: Kako prepoznati i lečiti hiperaktivnost kod dece

U toku je besplatan projekat "Hiperaktivan život 3", podržan novcem iz budžeta Grada Novog Sada, koji realizuje Udruženje "Asistent" u saradnji s Razvojnim savetovalištem "Mala škola" i "Tim - centrom".

Realizaciju programa podržala je i Uprava za socijalnu i dečju zaštitu u okviru programa u socijalnoj zaštiti za 2016. godinu kao jedan od važnih za naš grad.

Projekat je pokrenut 2014. godine i pokazao je da u Novom Sadu postoje deca s tim problemom, a želja organizatora je da skrene pažnju javnosti i upozna što više roditelja sa simptomima tog poremeđaja, omogući njegovo lakše prepoznavanje i brže lečenje hiperaktivnosti kod dece. Namera je i pružanje podrške roditeljima hiperaktivne dece, da im se ukaže na načine lečenja, ustanove i stručne službe kojima se mogu obratiti, da nauče kako da se ophode s decom i kako da im pomognu na putu do izlečenja. Takođe je cilj da se pomogne hiperaktivnoj deci da poboljšaju koncentraciju i usmere pažnju na postavljene zadatke, čime bi se stvorili preduslovi njihove integracije u obrazovni sistem i u društvenu zajednicu zajedno s ostalim vršnjacima.

Koordinator projekta Danijela Ignjatić objašnjava da je ADHD (attention deficit/hiperactivity disorder) skraćen naziv za čitav niz ponašanja koje se naziva poremećaj pažnje i hiperaktivni poremećaj.

– To oboljenje poslednjih godina je sve prisutnije u opštoj populaciji – napominje Ignjatić. – Smatra se da je u SAD broj obolele dece između tri i devet odsto. Zvaničan procenat obolelih u Srbiji nije poznat, ali se smatra da je i kod nas procenat prepoznate i dijagnostikovane dece s tim poremećajem svake godine sve veći i da dostiže šest odsto. Ako je dete živahno, puno energije, brbljivo i znatiželjno, ne znači da ima taj poremećaj. Ali mnoga hiperaktivna deca nisu na vreme prepoznata jer se u opštoj populaciji malo zna o tom poremećaju i zbog toga imaju problem u porodici i okruženju. Hiperaktivna deca su nemirna, imaju problem s koncentracijom i impulsivno reaguju, imaju poteškoća u svakodnevnom životu: otežano uspostavljaju kvalitetni odnos s vršnjacima i odraslima i teško se snalaze u situacijama u kojima se očekuje pridržavanje pravila – vrtić i škola. Takvo dete ima malo prijatelja, izolovano je, odbačeno i nema podršku i pomoć odraslih koje su mu potrebni. Roditelji hiperaktivne dece imaju takođe problema i u samoj porodici a i u okruženju, a može im se pomoći.

Organizatori projekta pozivaju zainteresovane roditelje - staratelje da se prijave na besplatno testiranje dece i uključivanje u projektne aktivnosti.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem FB stranice "Hiperaktivan život” ili na telefone: 065/280 - 98 - 00 i 064/150 - 38 - 59.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Maja

  pre 790 dana i 7 sati

  Moja malecka ima 4,5godine preterano je zivahna može se reći hiperaktivna implisivna, a od svega pažnja joj je najveći problem. Dosta stvari bih ona odjednom, brzo joj dosadi... Jedino sto joj nefosadi su deca igranje u igraonici, parku igralistu, i slatkiši... Crtaci i igrice.... Malo je naporna brbljiva i nemoze da čeka red. Kada čeka nesto postaje nervozna i nestrpljiva stalno se vrpolji.... Samo kad spava mirna je...... Ima puno energije....

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Nestručnjak Neobrazovani

  pre 790 dana i 7 sati

  Hiperaktivnost je po meni izmišljena bolest.
  Mnoga deca su stradala lečenjem iste.
  Sa 4.5 godine svaka aktivnost dece je za nas odrasle hiperaktivnost.
  U ranijim decenijama su takvu decu uništavali sa lekovima za epilepsiju.
  Usporavali ih, blokirali im mozak i učenje.
  U svakom slučaju, današnji svet je pun zčlih namera, prikrivenih kroz diplome i propagaciju
  svetskih pravila. Čuvajte dete od takvih.
  Neka je živa i zdrava!

  Oceni komentar:
  0
  0