POZIVNICA ZA POSETU SRPSKOJ ATINI: Kultura je način života (VIDEO)

POZIVNICA ZA POSETU SRPSKOJ ATINI: Kultura je način života (VIDEO)

Za nešto više od 50 dana, Novi Sad će postati Evropska prestonica kulture, a tim povodom su svojevrsnu pozivnicu za posetu Srpskoj Atini 2022. godine, uputili Novosađani i Novosađanke različitih profila promovišući ideju da je kultura način života.

Balerine, ulični svirači, slikari, veslači, basketaši, performeri, plesači, boćari, muzičari, fotografi zajedno su predstavili sve one vrednosti i specifičnosti koje čine deo identiteta grada i kao takve su i jedan od razloga za dobijanje prestižne titule – Evropske prestonice kulture.

Kroz ono što najbolje rade, učenici i učenice Muzičke i baletske škole u Novom Sadu, članovi AKUD "Sonja Marinković“, mladi i već nagrađivani, ali i renomirani vizuelni umetnici i umetnice među kojima su Aleksandar Bunčić, Pavel Surovi, Luna Šalamon, kao i tatu majstor, koji nosi epitet jednog od najboljih u Srbiji, Ivan Sabo, vizuelno su predstavili raznolikost i bogatstvo Novog Sada.  

Dokazujući da kulturu kao način života ne čini samo umetnost, već i druge oblasti, kao što je sport, ovoj svojevrsnoj promociji pridružili su se i članovi Veslačkog tima Danubius, predstavljajući tradiciju Novog Sada stvorenu na obali Dunava, basketaši 3X3 koji, ostvarenim uspehom prethodnih godina, ispisuju novu sportsku istoriju Srpske Atine, kao i koreografkinja Marina Aranitović koja je stekla višegodišnje iskustvo kako u zemlji, tako i u inostranstvu i brojni plesači.


Posebnom novosadskom šarmu u promociji doprineli su ulični svirači "Bad Week", koji su ove godine bili deo programa Kaleidoskopa kulture, kao i čuveni boćari, koji decenijama u različitim delovima grada održavaju tradiciju jedne od najstarijih sportskih igara. 

Promociji Novog Sada kao Evropske prestonice kulture doprineli su i umetnici iz drugih gradova Srbije, među kojima kompozitor, Nemanja Mosurović poznat po muzici za brojne domaće filmove i serije među kojima su "Četvrti čovek", „Šejtanov ratnik“, "Beogradski fantom", "Besa", "Vojna akademija" i druge, filmski radnici koji su ostvarili internacionalnu karijeru Aleksandar Adžić i Miloš Jaćimović i drugi.

Program Evropske prestonice kulture tokom 2022. godine obuhvatiće više od 4000 domaćih, nacionalnih i evropskih umetnika koji će se predstaviti na 1500 kulturnih događaja, a više detalja može se pronaći na sajtu "Novi Sad – Evropska prestonica kulture".

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan