Poznati dobitnici "Velike povelje Brankovog kola" povodom 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića

Poznati dobitnici "Velike povelje Brankovog kola" povodom 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića

Na završnoj sednici komisije Brankovog kola (Nenad Grujičić, predsednik, Vesna Čipčić i Milan Pletel, članovi) jednoglasno je odlučeno da "Velika povelja Brankovoga kola" povodom 200. godišnjice rođenja Branka Radičevića, za uzvišeni oblik saradnje tokom proteklih decenija pripadne Karlovačkoj gimnaziji i Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima.

Ovo prestižno priznanje, pored rečenog, Brankovo kolo dodeljuje i "za nadahnuti doprinos lepoti poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića – piše u saopštenju.

Kako dalje navode, u susret dvestotom rođendanu Branka Radičevića, Brankovo kolo se opredelilo za "pesnički dar dvema sestrama-ustanovama, jedinstvenim obrazovno-duhovnim institucijama srpskoga naroda sa sedištem u Sremskim Karlovcima".

Čuvena Karlovačka gimnazija, koja je jedno vreme nosila i ime Branka Radičevića, i Karlovačka bogoslovija "Sveti Arsenije Sremac" osnovane su pre 233 godine (1791), odnosno pre 230 godina (1794) i predstavljaju "prosvetno-duhovne svetionike srpskoga naroda gde se školuju i stasavaju đaci gimnazisti i mladi sveštenici".– Najstarija u Srba, Karlovačka gimnazija u svojim nedrima šest godina (1835-1841) negovala je obrazovni profil i mladu dušu Aleksija Radičevića (i brata mu Stevana), potonjeg Branka, velikog pesnika srpskog romantizma. Sa nesvakidašnjom lepotom Stražilova i Sremskih Karlovaca u srcu, Branko dolazi u Temišvar (1841-1843), gde kao student "mudroljubija" (filozofije) piše svoju prvu pesmu na srpskom jeziku, "Devojka na studencu". Danas je Karlovačka gimnazija, kao obrazovno-prosvetna ustanova, prestižna škola gde se od 1972. godine, pored ostalog, svakog proleća i s rane jeseni odvijaju mladoliki i bogati pesničko-umetnički i kulturni programi i sadržaji Brankovog kola u slavu imena i dela najpoznatijeg đaka slavne srpske gimnazije –
poručuju iz Brankovog kola i dodaju:

Karlovačka bogoslovija "Sveti Arsenije Sremac" ove godine obeležava dvesta trideset godina postojanja i predstavlja zlatnu duhovnu košnicu sa miomirisom srpskog pravoslavnog korena. Višedecenijska saradnja sa Brankovim kolom dala je naročite rezultate sa zapaženim duhovnim plodovima na predavanjima u okviru "Hrišćanskih tema" koje svakog septembra bogoliko osvetljavaju Sremske Karlovce tokom odvijanja čuvene pesničko-kulturne manifestacije. Takođe, profesori i đaci Karlovačke bogoslovije, zajedno sa sveštenstvom karlovačkim i episkopom sremskim Vasilijem (povodom jubilarnog 50. Brankovog kola i sa patrijarhom srpskim Porfirijem), svake godine u septembru na Brankovom kolu molitveno učestvuju u parastosu za Aleksija Radičevića u crkvi Svetog oca Nikolaja, gde je kao đak Karlovačke gimnazije za pevnicom nedeljom pojao budući veliki pesnik srpskog romantizma, Branko Radičević, koji će svoju prvu knjigu 1847. godine objaviti u Beču, a njegovi zemni ostaci biti preneseni (1883) na Stražilovo.

"Velika povelja Brankovoga kola" svečano će biti uručena 15. marta na Svečanom otvaranju "Prolećnih Brankovih dana 2024" u Sremskim Karlovcima, na sâm dan rođenja Aleksija Radičevića u Slavonskom Brodu (1824) pre dvesta godina po julijanskom kalendaru.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan