Pozorišni festival INFANT počinje sutra, očekuje nas bogat program

Pozorišni festival INFANT počinje sutra, očekuje nas bogat program

Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT biće održan od sutra, 25. juna do 2. jula u Kulturnom centru Novog Sada, Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih, kao i na više otvorenih lokacija.

Svečano otvaranje 46. INFANT-a je sutra u 20 časova u Srpskom narodnom pozorištu na sceni "Jovan Đorđević", a predstava koja će prva biti izvedena pred publikom je "bes", plesne kompanije "Tula limnejos" iz Nemačke.

Pod sloganom „U potrazi za ljudskošću“, predstaviće se trupe iz Nemačke, Palestine, Južne Koreje, Češke, Italije, Švajcarske, Francuske i Srbije.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kulturnog centra Novog Sada (Katolicka porta 5) svakog radnog dana od 11 do 13 casova, kao i na mestu održavanja predstave, sat vremena pre igranja. Cena ulaznica je 500 dinara, a studenti i penzioneri je mogu kupiti po ceni od 300 dinara.

O PREDSTAVAMA NA REPERTOARU

Utorak, 25. jun, 21.00, SNP, scena "Jovan Đorđević"
bes
plesna kompanija „tula limnejos”, Nemačka

"bes" je komad o šoku i protestu. On nas vodi u svet kontradikcija u kojem se duboko oseća nemir. Suptilno vibrirajuće koreografsko prizivanje pomalo grozničavog usijanja - utelovljenje egzistencijalnog trenja, otvaranje rane, gomilanje gneva. Ples pokrenut stvarima koje nas teraju da zastanemo i razmislimo, da se naljutimo, razdvojimo ili ujedinimo. U ovom dobu senzornog preopterećenja, u kojem se satovi sve brže okreću i masa informacija preti da nas preplavi, „bes” je strastveni odgovor na besmislenost savremenog društva i naše percepcije sveta, tačka otpora protiv nebuloznog stanja našeg vremena.

Sreda, 26. jun, 20.00 KCNS, sala
SMRT FAŠIZMU! O RIBARIMA I SLOBODI
Reflektor teatar, Srbija

"SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi" je dokumentarna predstava, ali ne i biografska drama. Istražujući priču o Ivi Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji, sebi, današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i o tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično, u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizionizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u regionu ali i u čitavoj Evropi.

Četvrtak, 27. jun, 20.00 KCNS, sala
EMIGRANTI
Tri groša, Srbija

Predstava "Emigranti" nastala je u Berlinu. Njeni autori, pozorišna rediteljka iz Beograda i filmski reditelj iz Budimpešte, došli su u grad snova, kulturnu i party prestonicu Evrope, u potrazi za srećom. Iako partneri, njihove ideje o sreći su potpuno drugačije. Predstava je nastala iz njihovog intimnog sudara sa počinjanjem od nule. Sve lične i profesionalne kontakte, sve ono što zovemo svakodnevnicom, sve su to morali da ostave iza sebe. Prazan stan i prazan imenik kao nepomični centar vrtloga dešavanja, šarenila kultura i jezika kojima se Berlin tako ponosi - tako žive imigranti. Osuđeni i privatno i profesionalno jedno na drugo, u dnevnoj sobi sa stolom i dve stolice njih dvoje prave predstavu kojom žele da izraze kontradiktornost situacije u kojoj se nalaze. S jedne strane tu je, nadomak ruke, obećani grad, prostor sreće i slobode, a sa druge izgubljenost, osećaj nepripadanja. Pritisak da se čovek ostvari, da bude srećan, da uspe sada kada je glavni izgovor za neuspeh – život u Srbiji – otklonjen, funkcioniše kao stalna prepreka za ostvarenje upravo tih ciljeva. Materijalna sigurnost koju nudi život u Nemačkoj takođe se urušava kada postane sama sebi cilj i izvor sreće, umesto da služi kao sredstvo. Predstava je dobitnik nagrade za najbolju režiju na ArtOkraina festivalu u Sankt Peterburgu, Rusija, 2015. godine.

Petak 28. jun, 19.00 KCNS, sala
POŠTO GVOŽĐE
Fakultet dramskih umetnosti, Srbija

Brehtov skoro zaboravljeni i retko inscenirani poučni komad "Pošto gvožđe“ parabola je o jačanju i širenju fašizma u Evropi neposredno pred Drugi svetski rat, prikazana kroz prizmu malog zanatsko-trgovačkog komšiluka koji je konkretna alegorija na odnose između evropskih država 1938. i 1939. godine. Stavljena u formu mračnog kabarea, ova predstava vam nudi uzbudljivu, duhovitu, ekspresionističku, jezivu igru punu grotesknih i prepoznatljivih tipova koji će vas nasmejati, ali i učiniti da se zapitate šta se desi ako zabijemo glavu u pesak pred nadolazećim zlom.

Subota, 29. jun, 21.00 Pozorište mladih, Velika sala
LjUDSKA SRAMOTA
#reteteatro41 i fondacija Matera Bazilikata 2019, Italija

"Ljudska sramota“ je predstava koja istražuje temu sramote, kako individualnu tako i kolektivnu, kroz dramsku konstrukciju koja telo pretvara u pričanje. "Ljudska sramota“ pruža publici razigrano iskustvo. To je studija između kolektivnog i intimnog srama, društvenog i porodičnog. Silvia Gribaudi i Mateo Mafesanti ironičnim jezikom koji povezuje ples i pozorište, razvijaju predstavu u kreativnom procesu u čijem su nastajanju učestvovale i zajednice (zatvorenici) u kojima su radili. Tokom predstave, gledalac uživa u kreativnim idejama koje se fokusira na pitanje: Kada je pravo ili ne stideti se bilo čega?

Nedelja, 30. jun, 20.00 KCNS, sala
SREBRNI NOŽ/GREŠKA PRI SLETANjU
Goblin parti, Južna Koreja

"Srebrni nož“ je inspirisan "Eunjangdom“ (srebrnim nožem), nožem koji je u cilju očuvanja čednosti, služio za ubistva i samoubistva. U komadu "Srebrni nož“, žene imaju kontradiktorne likove. One su ponekada nežne i nemilosrdne, ili žilave ali osetljive, a ponekad i stidljive ali ljute. Kroz ovaj komad, Goblin parti prikazuje ljudsku emociju koja mora da živi kroz život sa nečim skrivenim u umu izvan identiteta žene. "Greška pri sletanju”. Pozdrav, Zemljani. Naša tela koja podsećaju na krug mogu izgledati čudno. Ne bojte se. Došli smo sa drugog mesta, a ne sa Zemlje. Mi smo živa bića koja su komandovala prisilno sletanje. Želeli bismo da vas posmatramo i pokušamo da vas oponašamo neko vreme. A onda ćemo otići odavde. Zašto ne posmatrate sebe kroz naša tela? Nađite vremena da vidite svoj svet i život kroz naša čudna tela.

Ponedeljak, 1. jul, 18.30 SNP, Kamerna scena
KAR
Fekete seretlek, Češka

"Kar“ je predstava predmetnog pozorišta i koncert po motivima Ane Karenjine. Predstava kombinuje muzičko, kabaretsko i predmetno pozorište koje predstavlja originalne i zaigrane muzičke kompozicije koje potiču uglavnom od ruskog naroda. Šest ekspresivnih glumaca, šest glasova, harmonika, truba, violina, violončelo, kontrabas i muzički ozvučeni sto na kojem se animiraju predmeti za izgradnju ritmičkih kompozicija - sve to nežno rekreira fragmente romana. Metamorfoza muzike i pozorišta, reči i pokreta donosi novu pozorišnu formu.

Ponedeljak, 1. jul, 20.00 SNP, scena "Jovan Đođević"
SEVERNA STRANA
An lu pur lom, Francuska

Četiri akrobate su stavile u igru sigurnu snagu i moć njihovih živih tela. Njihova putanja je puna prepreka, sastavljena od iznenađujućih i razigranih akrobatskih igara u kojima stalno izmišljaju pravila. Hodanje, trčanje, hvatanje, penjanje, dalje, uvek kretanje napred. Iako znaju da će izgubiti, to ih ne srečava da se bore, oni se tvrdoglavo obavezuju na podvig i uživaju u svakom izazovu, vodeći nas zajedno sa svojim telima do granica njihove fiziološke stvarnosti i do ivice zakona fizike.

Ponedeljak, 1. jul, 21.30 SNP, scena "Pera Dobrinović"
ENHEDUANA
Aštar Mualem, Palestina

"Enheduana“ je komad koji spaja disciplinu plesa na svili, plesa i perkusionizma. "Enheduana", od mitologije pa do današnjice, opisuje različite ženske likove i trenutnu situaciju žena u arapskom svetu, kao i ulogu ženskih umetnika u njenom društvu, viđenu iz perspektive ovih bliskoistočnih umetnica koje predstavljaju delo, koje žive i rade na relaciji Bliski istok – Evropa. Aštar Mualem i Simona Abdalah su dve palestinske umetnice koje su izabrale da žive umetnost kao sopstveni način izražavanja. Obe su pioniri svojih profesija, kao cirkuski umetnik i kao perkusionista koja svira darbuku, tradicionalni instrument koji mahom sviraju muškarci. Obe, takođe, nastavljaju da se bore kako unutar, tako i izvan Palestine, da praktikuju svoju umetnost zapaženo i bez cenzure.

Utorak, 2. jul, 18.00 SNP, scena "Jovan Đorđević"
ROMEO, ROMEO, ROMEO
Džošua Monten, Švajcarska

Čak i danas, u doba Tindera, Grindera i on-lajn zabavljanja, ples istrajava u svojoj ulozi činioca u nalaženju partnera. Ova plesna produkcija za 4 Romea (od kojih je jedan ustvari žena) istražuje ideju plesa kao uzbuđujuće bliskog i ličnog oblika suživota dvoje ljudi. Svaki od posmatrača može da uskoči u ulogu Julije i posvedoči plesačevu posvećenost da impresionira svojom umetnošću, šarmom, atletskom građom, skladnim pokretima, a ponekad i golim očajanjem. Publika sedi u parteru raspoređena po izvođačkom prostoru. Njihove reakcije i interakcije su vidljive svima, pa tako publika preuzima jednu od uloga u predstavi kojoj svedoči.

 

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan