Prava potrošača: Najviše žalbi na internet, telefoniju, odeću, obuću...

Prava potrošača: Najviše žalbi na internet, telefoniju, odeću, obuću...

Potrošači u Srbiji najčešće se žale i prigovore upućuju na informacione i komunikacione uređaje, zatim obuću i odeću, kućne aparate, a često su nezadovoljni i uslugama mobilnih operatera, pokazuju podaci udruženja za zaštitu potrošača. Potrošači su sada informisaniji o svojim pravima pa se samim tim i češće odvažuju na to da reklamiraju robu kojom su nezadovoljni.

Pravnica u Asocijaciji potrošača Srbije Jovanka Nikolić kaže da su u tom udruženju primetili da se najčešće zamerke i izjave reklamacija odnose na kvalitet internet usluga, uopšte operatere mobilne telefonije, zbog iznosa računa, kvaliteta mobilnih uređaja i slično.

– Zatim dolaze žalbe na kvalitet usluga davalaca usluga od opšteg ekonomskog interesa – komunalne usluge, struja, itd. – kaže Jovanka Nikolić. – Roba široke potrošnje, odeća i obuća, zauzima treće mesto, a rešavanje reklamacija obuće je i dalje Sizifov posao. Ona ističe da prodavci potrošačima još uvek ne predočavaju jasna prava i obaveze iz Zakona o zaštiti potrošača, tako da oni i dalje nisu u potpunosti upućeni u informacije koje prodavac ima obavezu da saopštava.

Jovanka Nikolić objašnjava da ima potrošača koji odmah prodavcu reklamiraju robu kojom nisu zadovoljni, ali ima i onih koji su suzdržani.

– Ima, naravno, i zloupotreba. Ali, veoma je važno što, ako isporučena roba nije saobrazna ugovoru, potrošači imaju pravo da zahtevaju od prodavca da otkloni nesaobraznost, bez naknade, popravkom ili zamenom, odnosno da zahtevaju odgovarajuće umanjenje cene ili da raskinu ugovor – objašnjava Jovanka Nikolić. Zbog istog ili drugog nedostatka saobraznosti koji se pojavi posle prve popravke, kupac ima pravo da zahteva zamenu, odgovarajuće umanjenje cene ili da raskine ugovor. Ona dodaje da je ponovna popravka moguća samo uz potrošačevu izričitu saglasnost.

– Savetujemo uvek da reklamaciju izjave prodavcu u pisanom obliku čim nastane problem. Prodavac je dužan da odgovori bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana od dana prijema reklamacije, pisanim ili elektronskim putem. Odgovor prodavca na reklamaciju mora da sadrži odluku o tome da li prihvata reklamaciju, zatim izjašnjenje o zahtevu kupca i konkretan predlog i rok za rešavanje reklamacije – rekla je Jovanka Nikolić.

Rok za rešavanje ne može biti duži od 15 dana, odnosno 30 dana za tehničku robu i nameštaj, od dana podnošenja reklamacije.

Takođe, naša sagovornica navodi da je prodavac, ako iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da udovolji zahtevu potrošača u roku koji je dogovoren, dužan da ga o produžavanju roka za rešavanje reklamacije obavesti i da navede rok u kojem će je rešiti, kao i da dobije saglasnost. Produžavanje roka za rešavanje reklamacija moguće je samo jednom. JMBG se ne sme tražiti potrošačima koji izjavljuju reklamaciju, kažu u APOS - u.

– Prodavac nikako ne sme da od vas traži jedinstveni matični broj ili broj lične karte. Ukoliko se to ipak dogodi, uvek se pozovite na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti – savetuje Jovanka Nikolić.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje jkp lisje Isključenje struje Vreme u Novom Sadu bez vode vremenska prognoza novi sad isključenja struje elektrovojvodina servisne informacije isključenje vode štrand raspored sahrana i ispraćaja banovina novi sad betanija novorođenčad novosadsko porodilište servisne informacije novi sad Hitna pomoć JGSP "Novi Sad" klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani Vreme u Srbiji javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija sahrane raspored sahrana novi sad bebe JKP Vodovod i kanalizacija RHMZ Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad