"Prava Zdrava Baklava": Kolači slatki kao njihova ljubav

"Prava Zdrava Baklava": Kolači slatki kao njihova ljubav

Da li ste probali sočne baklave od heljdinih kora i žutog šećera, sa orahom, makom ili kokosom, od kojih je ona sa makom proglašena za najukusniju od strane Arapskog centra za Međunarodnu saradnju? Ili pite načinjene od prhkog testa i božanstvenog fila od maline, višnje i šumskog voća? A "Grinut", kolač od domaćeg keksa, oraha i čokolade, koji neodoljivo podseća na čuvenu Bajaderu? Ako jeste, verovatno ih već redovno kupujete. Ako niste, pronađite ih u nekoj od prodavnica velikih trgovinskih lanaca i priuštite svojim čulima poseban doživljaj!

Novosađani Milica Banjac Dobromirov i Dušan Dobromirov sreli su se pre četiri godine, da bi kroz godinu dana ozvaničili svoju ljubav i otvorili firmu "Grinovative". Svoju firmu smatraju svojim detetom – i to je prvi deo ljubavne priče, kako oni vole da nazivaju svoj zajednički biznis. Drugi deo je činjenica da ih je upravo ljubav prema kuvanju i pravljenju kolača dovela do ideje da njihov odabir delatnosti bude baš ovaj. 


Iako je Dušan
doktor nauka, a Milica magistar, on zaposlen na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a ona u osnovnoj školi u Futogu, poželeli su da imaju nešto baš svoje. Najpre su osmislili "Pravu Zdravu Baklavu" od heljdinih kora, koju su tada ponudili prodavnicama zdrave hrane, no kao mnogo bolji pravac pokazale su se najveće i najeksluzivnije prodavnice vodećih trgovinskih lanaca u kojima danas možemo kupiti njihove slatke proizvode – Delez (Maxi i Tempo), Mercator, Univerexport, Idea, Aroma i Roda, na teritoriji Novog Sada i Beograda, koja pokriva i mesta između ova dva grada. 

– Ja sam oduvek volela da koristim heljdine kore, pa sam ih spontano ubacila u naš prvi proizvod. Naše baklave imaju upola manje kalorija od drugih baklava na tržištu, ali one nisu posne, jer sadrže jaja i pavlaku. To nije tradicionalna, već, kako volim da kažem, vojvođanska baklava. Naša mak baklava je osvojila prvo mesto na Baklavijadi koju je organizovala jedna arapska organizacija, što je svakako velik uspeh, ali nam je ipak najdraže što se konzumenti apsolutno oduševe ukusom – zadovoljno priča Milica za portal Moj Novi Sad.


Svoju priču sa baklavama nadogradili su i
voćnim pitama koje podsećaju na američke, a kasnije i kolačićima "Grinut", koji oduševljavaju poklonike Bajadere, a za koji koriste keks koji sami prave. 

Naši sagovornici navode da im je najvažniji kvalitet slatkiša, za koji koriste prvoklasne prirodne sastojke, a baziraju se najviše na domaće sirovine. Recimo, u baklavu stavljaju isključivo mak i orahe, bez dodataka prezle ili drugih jeftinijih sastojaka, koje mnogi dodaju kako bi uštedeli. Zato je i rezultat evidentan, te njihovi kupci bivaju pozitivno iznenađeni i oduševljeni.


– 
Utisci krajnjih kupaca do nas dolaze preko društvenih mreža, ali i kada radimo promocije u prodavnicama, a dovoljno govori i sama činjenica da nakon svake promocije poraste kupovina. Kupci uglavnom kažu da je naša baklava "kao mamina". Prosto se iznenade što ukus nije otužan, što bi očekivali od kolača u trgovinskim lancima – navodi Dušan.

Caka je, kako su nam objasnili Dobromirovi, u tehnologiji izrade, zahvaljujući kojoj kolači imaju rok od šest meseci, ali i domaći ukus i svežinu. Za samu proizvodnju zadužene su, kako oni kažu, vredne i sjajne žene koje su zaposlili, a veruju i da je uspeh ovakav i zahvaljujući odličnom atmosferom i međusobnim odnosima svih članova tima. 


Inovativni supružnici imaju i dobru ideju za novu poslasticu sa kikiriki puterom, a u planu im je i izvoz za Crnu Goru i Sloveniju, gde ima prostora prvenstveno zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta.

Iako na osnovu svojih istraživanja imaju podatak da su im prosečni kupci žene od 40 godina, činjenica je da u ukusima fenomenalnih baklava, pita i "Grinuta" uživaju sve generacije.

– Na jednoj promociji naišle su tri starije gospođe, koje su isprva bile prilično nepoverljive, jer su rekle da i same prave baklave i kolače svojim unucima. Međutim, nakon što su probale naše slatkiše, komentarisale su da su baš kao domaći i videlo se da to nisu očekivale – prepričava Milica jedno iskustvo sa našim sugrađanima.


Ukoliko postoji nepoverljivost, svakako je najbolje eliminisati je – degustacijom, pa vam predlažemo da potražite poslastice o kojima smo pisali na policama nekog od pomenutih marketa. Informacije o ovim slatkim proizvodima možete pronaći na sajtu firme "
Grinovative", Fejsbuk stranici Prava Zdrava Baklava i Instagram profilu Grinovative.

Tekst je napisan u okviru projekta "Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Oceni vest:
24
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Preporuka

  pre 1184 dana i 14 sati

  Osnovno:
  - Svaka kutija vam mora imati isti prepoznatljiv znak, kako bi vas kupci upamtili i tražili
  u moru ambalaže taj znak.
  Proizvodi koje vidim na slikama se razlikuju i ne asociraju na jednog proizvođača.
  Srećno.

  Oceni komentar:
  1
  2