Pravac Nemačka: Iz Vojvodine odlazi 320 lekara

Pravac Nemačka: Iz Vojvodine odlazi 320 lekara

Lekarska komora Vojvodine je za godinu dana dobila 320 zahteva za odlazak lekara van zemlje, a većina želi u Nemačku.

Od 4.464 lekara, koliko je trebalo da obnovi licencu do 1. januara 2016. godine, zahtev nije podnelo 827. Mnogi su otišli u penziju, a više od 300 želi da napusti Srbiju.

- Od treće godine studija učim nemački, a čim sam završio Medicinski fakultet počeo sam da tražim posao u Nemačkoj. U Nemačkoj će mi plata biti tri puta veća od one koju bih dobijao u Srbiji, gde zapravo i ne mogu da dobijem posao - objašnjava Uroš Gredić.
 
Na spisku novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje deficitarna zanimanja zauzimaju ginekolozi, radiolozi, oftalmolozi, neuropsihijatri i anesteziolozi. Ali mlade lekare koji rade u domovima zdravlja ne šalju na specijalizaciju. Po zakonu na specijalizaciju mogu da odu tek kada napune dve godine staža.
 
- U inostranstvo najviše odlaze mladi lekari jer ne vide mogućnost da napreduju. Kada završe fakultet, pokušavaju da pronađu zaposlenje, a kada im to ne pođe za rukom, odlaze u inostranstvo i to najčešće u Nemačku koja planira da uveze oko 120.000 medicinskih radnika - objašnjava dr Dunja Civrić, predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Vojvodine ističući da Vojvodina vrlo brzo može doći u situaciju da nema dovoljno kadra.
 
Sličan trend iskusile su do sada Mađarska i Hrvatska, koje su od viška zaposlenih lekara za svega nekoliko godina stigle do manjka, što je bio rezultat članstva u EU koje je omogućilo lakše kretanje ljudi, kapitala i robe.

Mladi ljudi kao razlog za odlazak najčešće navode razliku u uslovima i zaradi. Ne možete da poredite platu od 50.000 dinara sa više od hiljadu evra, koliko će zaraditi lekar opšte prakse u Nemačkoj. Drugi problem je u tome što naša država školuje više kadra nego što može da zaposli. Zbog toga je potrebno uskladiti školstvo s tržištem rada - objašnjava dr Civrić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Hogar

  pre 1301 dan i 21 sat

  Problem specijalizacije je i to što se mesta za specijalizacije čuvaju za decu lekara. Isto se to radi i u sudovima gde se ne raspisuju konkursi za sudije i sudijske pomoćnike dok dete nekog od sudija ne ispuni uslove. Nepotizam je kuga moderne Srbije. I onda se pitamo što nas je sve manje i manje i što nemamo dovoljan broj visoko obrazovanog kadra.

  Oceni komentar:
  0
  0
raspored sahrana i ispraćaja klisa isključenje vode promenada JKP Vodovod i kanalizacija novosadska policija Spens šoping centar promenada raspored sahrana novi sad servisne informacije JGSP "Novi Sad" bez vode elektrovojvodina novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad bebe isključenja struje matičar novi sad Isključenje struje bez struje betanija servisne informacije novi sad KCV jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod novosađani jkp novosadska toplana