PRAVDA JE (IPAK) DOSTIŽNA: Sud u Strazburu presudio u korist naše sugrađanke

PRAVDA JE (IPAK) DOSTIŽNA: Sud u Strazburu presudio u korist naše sugrađanke

Predugo trajanje sudskih procesa i dalje je rak-rana srpskog pravosuđa, zbog čega se građani, tražeći zakinutu pravdu, obraćaju Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Tako je Novosađanka M. N. gotovo osam godina čekala rešenje parnice za naknadu štete zbog izgubljene zarade usled automobilske nesreće, po tužbi koju je podnela 2004. godine, a pravosnažno je presuđena 2012. godine, piše "Dnevnik"

Na kraju, ona se žalila Sudu u Strazburu pošto je Ustavni sud Srbije odbio njenu ustavnu žalbu na predugo suđenje, ocenjujući, kako je istaknuto, da je postupak bio složen, te uzimajući u obzir da su u tom periodu parnični sudovi doneli četiri presude u dve instance, piše novosadski dnevni list. 

Sud u Strazburu je, međutim, za razliku od Ustavnog suda, našao da je u slučaju M. N. "dužina parnice bila prekomerna", kao i da je došlo do povrede člana Evropske konvencije o ljudskim pravima kojim se građanima garantuje pravo na suđenje u razumnom roku, 

U javno objavljenoj presudi, koju je Sud za ljudska prava doneo, kako je navedeno, imajući u vidu svoju sudsku praksu po tom pitanju, izneto je obrazloženje da se "opravdanost dužine postupka mora ceniti u svetlu okolnosti predmeta i pozivanjem na kriterijume: složenost predmeta, ponašanje podnositelja predstavke i nadležnih organa i važnost predmeta spora za podnositelja predstavke", piše "Dnevnik".

Oceni vest:
13
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • dip.pravnik

  pre 105 dana i 22 sata

  Nisam iznenadjen, Ustavni sud se savrseno uklapa u ovo ekstremno lenjo, ekstremno nesposobno, ekstremno nezainteresovano 'pravosudje', ako se uopste moze tako i nazvati.

  Oceni komentar:
  0
  9
novorođenčad isključenja struje elektrovojvodina novosađani raspored sahrana novi sad Isključenje struje servisne informacije novi sad horoskopski znaci gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenje grejanja raspored sahrana i ispraćaja Dom zdravlja jkp lisje horoskop sahrane novi sad bez grejanja jkp novosadska toplana policija bez struje bebe Hitna pomoć novosadsko porodilište bez vode Dom zdravlja Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo JKP Vodovod i kanalizacija betanija Republički hidrometeorološki zavod dnevni horoskop isključenje vode