Pravni fakultet u NS obavezan da organizuje prijemni i na mađarskom jeziku

Pravni fakultet u NS obavezan da organizuje prijemni i na mađarskom jeziku

Novosadski Apelacioni sud presudom je obavezao Pravni fakultet da ubuduće mora da organizuje prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je ta obrazovna ustanova, odbijajući da to učini, postupala diskriminatorski.

- Pravnosnažnom presudom utvrđeno je da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine, jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine, pod uslovima i na način propisan Pokrajinskom skupštinskom odlukom o polaganju prijemnog ispita na visokoškolsku ustanovu čiji je osnivač AP Vojvodina, na jezicima nacionalnih manjina – navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Beta.
 
Advokatska kancelarija Beljanski, u svojstvu zastupnika Saveza mađarskih učenika Vojvodine kao tužioca u sporu protiv Pravnog fakulteta, saopštila je još da je fakultet obavezan da za školsku 2018/19. godinu i ubuduće, pod pretnjom izvršenja, omogući polaganje prijemnog ispita i na mađarskom jeziku, i da u roku od 15 dana, o svom trošku, objavi presudu u dnevnim listovima "Dnevnik" i "Mađar so".
 
Dodaje se da je Apelacioni sud preinačio presudu Višeg suda, koji je prethodno odbio tužbeni zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine.
Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ЈА

  pre 340 dana i 11 sati

  Strasno pa jos ce i na arapskom krenuti prijemni ...Bruka i sramota ako en znaju Srpski neka idu pa studiraju gde imaju svoj jezik

  Oceni komentar:
  2
  1
Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija četnici novosadsko porodilište betanija bez vode bez struje isključenje vode JGSP "Novi Sad" novosađani jkp lisje bez grejanja servisne informacije novi sad sahrane elektrovojvodina Draža Mihailović novi sad Petrovaradin jkp novosadska toplana Branka Bežanov raspored sahrana novi sad telep jkp čistoća klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod Vreme u Novom Sadu bebe isključenja struje vremenska prognoza novorođenčad