Pravni savetnik objasnio zašto su cene osnovnih namirnica u padu

Pravni savetnik objasnio zašto su cene osnovnih namirnica u padu

Cene pojedinih artikala, kao što su ulje, šećer, brašno, mleko, u u poslednjih nedelju dana bile su snižene u domaćim marketima i do 15 procenata, javljaju mediji.

U pitanju su uglavnom proizvodi trgovačke robne marke, a radi se o redovnim cenama, ne akcijama. Ipak, u maloprodajnim lancima kažu da ne mogu da tvrde da će sniženja da se nastave ovim tempom.

Mladen Alsirović, pravni savetnik iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine, istakao je ta NS Uživo da u Novom Sadu ovaj trend smanjenja cena još uvek nije zvanično potvrđen. Međutim, on je rekao da je to nešto što se očekuje u narednom periodu i dodao:

Evidentno je da se smanjio promet u maloprodajnim objektima i da potrošači reaguju na povećanje cena tako što manje kupuju. S tim u vezi, neki logičan potez je da se trgovci odreknu dela marže, odnosno da spuste cene svojih proizvoda kako bi zadržali likvidnost i kako ne bi ugrožavali dalje svoje poslovanje. Očekujemo da u nekom narednom periodu dođe do značajnijeg pada cena s obzirom na to da su trgovci kreditno zaduženi i da moraju da plaćaju veće rate kredita – istakao je Alsirović.

Ukoliko proizvođači nastave da povećavaju cene svojih proizvoda to će prouzrokovati pad prometa, što im se može vratiti kao bumerang

Cene su dostigle svoj maksimum pa zato sada stagniraju i sada je došao na red i njihov pad. Pad će se prvenstveno odnositi na prehrambene artikle, jer je kod njih zabeležen i najveći rast. Što se tiče sirovina za proizvodnju, kao što su žitarice, suncokret, šećerna repa, Srbija je poljoprivredna zemlja i toga ima u dovoljnim količinama, pa čak i viška za izvoz – objasnio je Alsirović.

Kako objašnjavaju stručnjaci, geopolitička situacija u ovom trenutku ne ide u prilog daljem povećanju cena, stoga se očekuje nastavak ovog trenda pada cena koji će svakako obradovati sve potrošače, piše NS Uživo.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan